Собо: Најмлађе уводимо у чаробни свијет музике :: Semberija INFO ::

 

Собо: Најмлађе уводимо у чаробни свијет музике



Извор: Семберија инфо / С. Николић

Прије три године је професор клавира Наташа Собо, у оквиру Удружења грађана „Музички умјетници Семберије“, покренула Музичку радионицу „Чаролија”. У разговору за „Семберске новине“ и "Семберија инфо" Наташа Собо открива у којој мјери је испуњава рад са најмлађима и које су предности уласка у свијет музике, још у раној животној доби.



Како је настала идеја за покретање  „Чаролије”?
-Идеја о оснивању музичке радионице постојала је већ пар година. Како сам професор клавира у основној и средњој музичкој школи и посјећивала сам разна такмичења, те се сретала са дјецом која раде по програмима који знатно премашују њихов узраст. У нашем образовном систему дјеца се уписују у музичку школу тек од осме године, а врло је важно да се са музичким развојем почне што раније. Кренули смо прво са радионицом након које се дјеца углавном одлучују и за Школицу клавира.

Колико полазника броји радионица, ког су узраста и како изгледа рад са дјецом?
-У радионици имамо двије узрасне групе, млађу гдје су дјеца од три до пет година и старију од шест до осам година. Тренутно имамо и двије још млађе дјевојчице, старости од двије и двије и по године које су се  одлично уклопиле. У свакој групи имамо по десет ученика. На радионици, кроз разне врсте музичко-дидактичких игара, пјевањем пјесмица, вођеним слушањем музике и свирањем, уводимо најмлађе у чаробан свијет музике. Кроз  игру са пјевањем развијамо грубу и фину моторику, координацију покрета цијелог тијела, посебно координацију око-рука.

У којој мјери музика има моћ да подстиче развој интелигенције, моторике, меморије, социјализације и креативности?

-Уз музичке активности подстиче се равномјеран развој лијеве и десне хемисфере мозга и долази до развоја већег броја синапси. Музиком развијамо интелектуалне способности дјеце. Научена пјесмица није циљ сам за себе, битан је процес који почиње музичком мотивацијом, проживљавањем и завршава се дјечјим музичким изражавањем. Истраживања су показала да беба која је била изложена музичкој активности мајке док је била у стомаку показује послије бржи музички развој, боље реагује на звучне ефекте и прије проговори. 

Колико је битно још у том раном узрасту увести дијете у свијет умјетности  и стваралаштва?
-Познато је да се од свих даровитости, музичка даровитост најраније исказује, негдје око треће године и зато је њен стимуланс у том периоду веома значајан. Из тог разлога на радионицу уписујемо дјецу од треће године.

Оно што ову радионицу чини посебном је сарадња са логопедом са којим дјеца могу савладати правилне технике дисања, као и артикулацију гласова матерњег језика?
-Од оснивања радионице сарађујемо са логопедом Лидијом Кобељом, која повремено долази на радионице. Дјеца уз  бројалице и пјесмице шире свој вокабулар, усвајају сложеност говора, те подстичу памћење и концентрацију. Говор, ритам и покрет чине неодвојиве цјелине, па тако кратке ритмичке пјесмице које се прате покретима прстију пружају врло добру стимулацију за развој говора. Такође, правилно дисање и усмјеравање зрачне струје неопходно је како за говор, тако и за пјевање  и свирање дувачких инструмената.

Недавно је ,,Чаролија” у Центру за културу ,,Семберија” одржала концерт, на ком су наступили  и  полазници Школице клавира који су ове године освојили  бројне награде.
-Неколико мјесеци након оснивања радионице почели смо и са Школом клавира за најмлађе. То је некако природно дошло, дјеца која су већ од почетка долазила на радионицу наставили су са часовима клавира. Ове године смо учествовали на неколико такмичења (Требиње, Сремска Митровица и Бијељина) и освојили десет првих награда. До сада смо имали пет концерата у Центру за културу који спадају у наше редовне активности, а поред тога сваке године имамо концерт у оквиру „Зимског корза“, као и наступе на манифестацији ,,Породични тренуци’’ у Градском парку. Сваки наредни концерт и наступ  показује како дјеца расту и напредују, а и сама радионица. Овим путем бих се захвалила родитељима и свима који подржавају наш рад на огромној подршци и повјерењу.

У којој мјери Вас испуњава рад са најмлађима? Вјероватно је захтјевно, али уједно и јако лијепо.
-Морам признати да је рад са најмлађима и мене подмладио и унио ми нову енергију. Нема веће среће него видјети на њима осмјех и радост након успјешног наступа. Они су извор инспирације и поноса за све нас. Са радошћу радим са њима и надам се да ћемо и у наредним годинама заједно уживати у чаролији музицирања!