Мјесто вриједних наставника и ученика који су понос школе :: Semberija INFO ::

 

Мјесто вриједних наставника и ученика који су понос школе


Почеци савременог образовног система на подручју Угљевика вежу се, уз школе у Забрђу и Коренити и за оснивање основне, четворогодишње школе у Угљевик Селу 1892. године. Отварањем рудника, школа дијели судбину бројних породица овог краја па 1923. године бива измјештена и као Народна основна школа наставља да ради у новом насељу Угљевик – Колона. Повећање броја ученика условило је прелазак на осмогодишњи систем школовања 1957. године, а четири године послије школа добија име по народном хероју Вељку Лукићу Курјаку. Још једном се основна школа у Угљевику морала селити због потреба ширења рудника. Овај пут то је било 1986. године када је школа пресељена на садашњу локацију у тада новоформирано насеље-Нови Угљевик. Садашње име, ОШ „Алекса Шантић“ носи од 1993. године.


 
-Образовни процес у нашој школи организован је у централној школи и четири подручна одјељења: Мезграја Косе, Мезграја Гај, Угљевик Село и Угљевичка Обријеж. Трудимо се да свим нашим ученицима пружимо што боље услове у којима ће стицати потребно знање. На том путу имамо подршку бројних пријатеља, тако да ОШ „Алекса Шантић“ у том техничком погледу постаје све савременија и опремљенија. На сав наш труд наши ученици нам узвраћају на најбољи начин – остваривањем одличних резултата у наставном процесу и ваннаставним активностима. Поред секција које су уобичајене за већину школа (драмска, рецитаторска, ликовна, еколошка, саобраћајна, спортских секција...) наша школа се може похвалити и оним ваннаставним активностима наших наставника и ученика које не можете наћи у многим школама на подручју Републике Српске али и шире“, изјавио је за портал „Семберија инфо“ Владимир Ђокић, директор ОШ „Алекса Шантић“ из Угљевика, истакавши, између осталих, Оркестар хармонике, Луткарско позориште „Цврчак“, те секцију шаха која је релативно скоро основана и већ окупља велики број талентоване дјеце.
 

Крајем априла, на Републичкој смотри фолклорног стваралаштва ученика основних школа РС за школску 2022/23. годину ОШ „Алекса Шантић“ добила је Похвалу за најбољу уиграност кореографије. На Републичком такмичењу из српског језика, које је одржано 20. маја ове године, ученик седмог разреда Миленко Бојић освојио је треће мјесто, док је Теодора Манојловић освојила четврто мјесто на Републичком такмичењу из француског језика. Катарина Пајић, ученица деветог разреда, у конкуренцији 74 рецитатора освојила је посебну награду на такмичењу у рецитовању на руском језику, које је у априлу одржано у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Поводом крсне славе Општине Угљевик, ове године су додијељена признања заслужним појединцима, међу којима су били и радници и ученици ове школе. Златне медаље ,,Филип Вишњић” уручене су ђаку генерације за 2022/23. годину - Теодори Манојловић, ученици Катарини Пајић, наставници Катарини Радовановић и учитељици Ивани Јовичић.



-Поводом све учесталијих проблема са вршњачким насиљем у нашим заједницама, наша школа се у овој школској години налази у групи 20 основних школа са подручја РС у којима се, по одобрењу и инструкцијама Министарства образовања и Републичког педагошког завода, изводи експериментална фаза новог школског предмета „Хуманост и безбједност“. Предмет је ове године факултативног карактера и имају га ученици деветих разреда. Повратне реакције су добре, тако да ће предмет сасвим сигурно од сљедеће школске године ући у наставни план и програм као обавезан предмет. Што се тиче броја ученика, у свих пет објеката наставу ове године похађа 677 ученика. Нажалост, тренд смањивања броја ученика, нарочито у подручним одјељењима је сталан“, рекао је директор Ђокић за портал „Семберија инфо“.
 

Крајем септембра ученици и наставно особље ОШ „Алекса Шантић“ узели су учешће у организацији манифестације „Ноћ истраживача“ која се у приближно исто вријеме одржавала у бројним градовима европског континента. Циљ овог пројекта је јачање свијести јавности о значају и позитивној улози науке у друштву, а ученици ове угљевичке школе су кроз низ интерактивних радионица на платоу испред школе показали колико знају, али и како умију на креативан и занимљив начин пренијети оно што су научили.
 
Љубав и посвећеност наставника Славка

Посебност ОШ ,,Алекса Шантић“ јесте постојање прворазредне музичке секције: Оркестар хармоника. Оркестар је основан као школска секција 1997. године од стране наставника музичке културе Славка Николића. Временом је оркестар сазријевао, а његов квалитет је препознат широм Европе и свијета. Током претходних неколико година основци из Угљевика наступали су у Канади, Аустрији, Швајцарској, Француској, Чешкој, Њемачкој, те земљама у окружењу. Оркестар броји 32 члана, а већина њих су ученици ове школе. Осам пута су освајали титулу најбољег школског музичког састава на подручју РС. Наступали су у бројним ТВ емисијама, од којих је посебно запажен био наступ у емисији „Ја имам таленат“ прије десет година гдје су, међу више од 7.000 пријављених учесника, ушли у финале и освојили четврто мјесто.



-Учествовали смо у  јавном конкурсу Културне олимпијаде у Сочију 2014. године, гдје смо од 600 пријављених такмичара из цијелог свијета проглашени побједницима конкурса заједно са два руска представника из Москве. Тиме смо стекли право да од седмог до 14. фебруара 2014. године наступимо на Олимпијади у Сочију, гдје смо одржали више концерата. Била је то посебна част и велика одговорност, јер смо били једини учесници са подручја Балкана. Послије наступа у Сочију, у периоду од 16. до 23. фебруара имали смо концерте у Оману у Великој златној дворани. Исте године у априлу учествовали смо на фестивалу „Земља – наш заједнички дом“ који се одржавао у Екатеринбургу. Учествовали су такмичари из Америке, Италије, Русије, Индије, Чешке, Таџикистана, а наш Оркестар хармонике је освојио Гранд – при фестивала. Истаћићу још велику Европску турнеју, која је у октобру 2019. године трајала десет дана, а наступили смо у Цириху, Штутгарту, Малмеу, Копенхагену и Линцу. Посебно бих нагласио податак за понос, да је  из наше секције потекло  много ученика који се и данас успјешно баве музиком, студирају музичке академије и имају своје оркестре“, рекао је Славко Николић.
Семберија инфо