Слатки залогаји за краљевску трпезу :: Semberija INFO ::

 

Слатки залогаји за краљевску трпезу


У малој посластичарској радњи Руже Микић из Лопара, иза које стоји 12 година рада и усавршавања у посластичарском послу, настају права слатка јестива умјетничка дјела. Све што замислите, ова креативна дама може да направи у својој радњи, а сам изглед финалног слатког производа говори да је у њега уткано много љубави и труда.

Наиме, Ружа Микић је годинама правила торте и колаче, најприје за своју продицу, а потом пријатеље и познанике. Њене креације наилазиле су на бројне похвале, након чега се осмјелила да региструје своју фирму, занатску радњу „Десерт ММ“, те хоби претворила у успјешан бизнис.
 
 
Ружина пословна идеја позитивно је оцијењена на презентацији пословних идеја 2018. године у оквиру Јавног позива Пројекта запошљавања младих (YEP) и општине Лопаре за учешће у YEP инкубатору пословних идеја.

-Захваљујућим тим средствима, али и  средствима која сам добила од Бироа за запошљавање, послије дугог рада код куће, 2018. године године одлучила сам да пријавим радњу и  купила пећи и расхладне витрине, а све је то јако скупо. Дио алата који ми је био потребан већ сам имала од раније. Али, овај посао захтијева константно улагање, јер сваке године излазе нови алати, које морате набављати да бисте пратили трендове. Нажалост, током короне када је стао посао радњу сам морала одјавити, те сам је 2022. поново пријавила“, искрена је Микићева.

-Мој рад се највише, односно искључиво, базира на изради домаћих торти и колача. Највише посла имам у љетњим мјесецима, у току јула и августа када је сезона свадби, али и око Васкрса“, казала је Микићева и додала да прави торте за све врсте свечаности, те да су најтраженије нугат и воћна торта са шумским малинама“, те додала да муштерије некада знају бити захтјевне, али да се труди испунити све захтјеве.



-Муштерије некада знају бити веома захтјевне, а има их оних мање захтјевних, те се ја трудим да свима испуним жеље. За стандардну торту, којом се може осладити 30 до 40 особа, потребно ми је око три сата рада. Што се тиче декорисања некада знам цијели дан украшавати једну торту, а некада много мање, све зависи од жеље муштерија. Све фигурице и декорације, које се налазе на мојим тортама, сама правим. Свадбене торте су јако захтјевне, јер су велике и склапају се. Ипак, без обзира на све, када завршим торту и када муштерије дођу и на њиховим лицима видим изненађење и задовољство, а чујем и позитивне утиске након пробања, то ми даје велики подстицај да наставим даље“, каже ова вриједна домаћица и додаје да је рецепте, које користи, мало измијенила и прилагодила себи и муштеријама.

Те измјене, али и љубав и труд које уложи у прављење торти, чини их посебним, због тога, тврди Ружа Микиђ, и има тако велики број сталних муштерија.

-Задовољна сам како иде посао. Посла стално има, а прихватим онолико колико могу да урадим. Сви знају да ја не могу примити превише наруџбина за свадбе и крштења. Имам своју норму коју могу испунти. Сви на вријеме наручују, па чак и годину дана унапријед“, казала је Микићева и истакла да редовно посјећује семинаре, предавања, као и кулинарске сајтове  о  посластичарству, те да прати нове технике за прављење врсних посластица.
 

-За 12 година, колико се бавим овим послом, није се десило да ми је неко послао или показао торту, а да је нисам успјела направити. Све трендове пратим и све сама радим, јер, нажалост, код нас ништа није доступно и из тог разлога све морам да знам да направим, нпр. жељене фигурице да бих испоштовала муштерије“, појаснила је за ,,Семберија инфо’’ Ружа Микић, која живи са супругом и два сина.

Истакла је да су јој они највећа подршка, те да јој помажу колико год могу.

За крај разговора за „Семберија инфо“  Ружа Микић је поручила се труд и рад увијек исплате.

-Потребно је много одрицања да би сте успјели у својим намјерама. Треба се трудити и дати себе 100 посто и онда је успјех загарантован. Ако се не трудите и не улажете у свој посао и знање, нема ни успјеха. Највећи подстријек да радим овај посао су ми задовољне муштерије. Пресрећна сам када видим да сам испунила очекивања“, закључила је на крају Ружа Микић.
Семберија инфо