Основна школа „Дворови“ у Дворовима прави је расадник знања, талентованих ђака и одличних учитеља :: Semberija INFO ::

 

Основна школа „Дворови“ у Дворовима прави је расадник знања, талентованих ђака и одличних учитеља


Основна школа „Дворови“ у Дворовима прави је расадник знања, талентованих ђака и одличних учитеља
Школа је огледало свих нас, наставника, ђака и њихових родитеља



У протеклом периоду, каже на почетку разговора за „Семберија инфо“ Чедо Јанковић, директор школе у Дворовима,   школа се може похвалити изузетним напретком у свим сегментима живота и рада школе, а све с циљем да  се омогући квалитетнији, сигурнији и здравији боравак ученика и рад свих запослених у школи. 



Према поузданим и провјереним подацима, прва школа у Дворовима отворена је 1854. године. Прва школа имала је једну просторију која је служила и као учионица и као учитељев стан. Школа је радила све до 1876. године. У периоду од 1876. до 1881. године, Дворови нису имали школу. Школска зграда у рату је порушена, а почетком 1881. године отворена је Основна школа, која је радила до 1973. године када је саграђена нова школска зграда. Школа је радила као подручно одјељење, прво Основне школе „Мирко Филиповић“ из Бијељине, а потом као подручно одјељење Основне школе „Радојка Лакић“ (од 1992. школа носи назив ОШ „Свети Сава“ из Бијељине. Од 2003. године школа функционише као самостална.



Из године у годину можемо примијетити да се континуирано унапређују и побољшавају услови  боравка и рада ученика, наставног и ненаставног особља.
Данас наставу похађа 405 ученика, подијељених у 20 одјељења. Настава је кабинетска и одвија се у двије смјене, а између смјена се реализују ваннаставне активности. Ученици имају могућност да похађају и различите секције, као што су: мали програмери,  саобраћајна, лијепо читање и писање, рецитаторска, драмска, ликовна, спортска, историјска, литерарна, библиотекарска... Од ове школске године уведен је факултативан предмет Хуманизам и безбједност за ученике деветог разреда. Ученици који похађају тај предмет припремили су презентацију ученицима петог и шестог разреда о безбједности дјеце на интернету и опасностима са којима се могу сусрести на друштвеним мрежама. Прошле године велики број ученика је био укључен у  факултативни предмет Домаћинство, у оквиру којег су ученици усвајали практично знање и вјештине  неопходне  за свакодневни живот, као што су припрема и прављење јела, ушивање дугмади, слагање одјеће итд.

Наставни кадар посвећен васпитању и образовању дјеце

-Настава је стручно заступљена. Школа тренуто броји 50 запослених. Имамо  квалитетан кадар, то су све одговорни, вриједни људи који су посвећени свом послу. Доказ овога су бројне награде и признања на различитим такмичењима из различитих предмета. На  културној манифестацији ,,Вишњићеви дани“ сваке године освајамо награде у рецитовању, бесједи и на литерарним конкурсима.  На међународном квиз - такмичењу ,,Знаменити Срби - Немањићи“ освојили смо друго мјесто, што је изузетан успјех, имајући у виду да се такмичио велики број школа из свих крајева гдје живе Срби. Поносни смо на Велики и Мали хор, оркестар који из године у годину ниже запажене резултате   и учествује у обиљежавању свих културних догађаја  везаних за живот и рад школе. Такође, ученици који похађају ликовну секцију, освајају награде на различитим ликовним конкурсима и својим радовима оплемењују сваки кутак наше школе. Имамо запажених успјеха на такмичењима из природних и друштвених наука, као и на спортским такмичењима. Међу првим школама, још од 2018. године, укључили смо се  у пројекат „Електронски дневник“, а, такође, учествујемо и у другим пројектима, као што су  ,,Школа за 21. вијек’’, ,,Читалићи’’, ,,Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске’’  и у  многим  другим.



Ове године смо успјешне ученике, који су освојили награде у претходној школској години и који су достојанствено представљали нашу  школу на различитим такмичењима и учествовали  у обиљежавању и прослави многих културних догађаја,  наградили бесплатним излетом. Овим знаком пажње жељели смо показати да цијенимо рад, труд и постигнуће наших ђака и њихових наставника, а самим тим желимо подстаћи остале ученике на веће  залагање у постизању властитих успјеха. Желимо показати да се сваки рад и залагање исплати. Наши ђаци и наставници су и велики хуманисти, учествовали су у бројним хуманитарним акцијама и тиме истакли значај и љепоту хуманости и саосјећања са потребама других људи. Имамо примјер наставника који је сваког мјесеца одвајао од својих примања одређен дио новца и ученицима на почетку Божићњег поста,  у хришћанском духу  даривања, поклонио  књигу ,,Нови завјет”. Разговарајући са ученицима, наставник  је открио да  велики број ученика у својим кућама нема ове свете књиге богонадахнутих  људи, у којима су они написали истину и тајне које је Бог открио људима. Мисија наше школе је да, уз међусобно поштовање између запослених у школи, ученика и њихових родитеља, школа буде мјесто гдје ће се , уз уважавање свих индивидуалних карактеристика ученика, унаприједити и стицати знања, поштовати различитости, његовати таленти, подстицати рад, солидарност и хуманост. У будућности, школа  ће још више јачати васпитне компоненте, развијати нове васпитне стратегије и стварати нове просторе који ће омогућити наставницима веће ангажовање у процесу комуникације са ученицима, а тиме и побољшати квалитет рада школе. Склад и добро васпитање су јако битни за свако дијете. Ми, прије свега, као родитељи, морамо бити свјесни, да дијете оно што види у кући, тако ће се понашати и радити и ван ње. Оно што видимо је јаче од онога што чујемо. Зато, будимо добар примјер својој дјеци’’, закључује на крају разговара за ,,Семберсија инфо’’, Чедо Јанковић, директор школе у Дворовима.