Љубица Млађеновић о младима и омладинском раду: Интензиван рад на унапређењу омладинског рада у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Љубица Млађеновић о младима и омладинском раду: Интензиван рад на унапређењу омладинског рада у Бијељини


  Извор: Семберија инфо

Љубица Млађеновић за ,,Семберија инфо’’ каже да посљедњих година интезивно ради на унапређењу омладинског рада у граду Бијељина. Појам омладинског рада на овим просторима присутан је дуго, а неке од омладинских организација су и дале дефиницију појма омладински радник. Омладински радник/ца је квалификован/а за рад са младима кроз формално и неформалано образовање, фокусирајући се на лични и друштвени развој младих. 

-У нашем Закону није препознат појам омладинског радника, док је у већини ЈЛС систематизовано радно мјесто службеника за рад са младима. Омладински радник није плаћен посао, већ је то волонтерски рад. Постоји велики број људи у БиХ који се баве омладинским радом при омладинским организацијама и другим организацијама. С обзиром да дуги низ година радим са младима, била сам позвана од стране Партнерства између Европске Комисије и Савјета Европе у области младих  или краће Омладинског партнерства, да присуствујем семинару под називом „Раст омладинског рада у југоисточној Европи“. Учесници су били доносиоци одлука, итраживачи, омладински радници из источне и југоисточне Еворпе’’, појашњава за ,,Семберија инфо’’ Љубица Млађеновић.



Фокус семинара је био на идентификацији добрих пракси и надоградњи, као и на ширењу најновијих истраживања резултата – посебно кроз приручник ,,Видљива вриједност’’, те нацрт приручника о стратегијама рада са младима. Важан сегмент у раду био је усмјерен на преглед Препорука за омладински рад и на двије тематске студије о моделима омладинског рада.

О моделима омладинског рада говорили су стручњаци из ових области: Хoward Williamson, Драган Атанасов, Jim  О’Donnovan и други.

- Желим да истакнем да Град Бијељина нема простор за младе, који је неопходан. Стално се истиче како су млади безвољни, незаинтересовани  итд, а, заправо, им треба дати шансу и прилику да раде и стичу знања. У посљедње вријеме као омладински радник интезивно радим са групом младих, узраста од 15 до 20 година, на писању пројеката, реализацији пројеката, али и унапређењу њихових личних вјештина. Двије групе младих са којима сарађујем, су се пријавили за рад на пројекту Регионално партнерство младих који проводи ПРОНИ Центар за омладински развој у партнерству са Међународним републичким институтом и уз подршку USAID-а’’, наглашава Млађеновићка.

Подсјећа, пројекти се реализују од новембра 2023. године до марта сљедеће године. Омладински фонд је финансирао два пројекта под називом „ Наука не чека“ и „Обрадујемо своје другачије другаре“. Пројекат „Наука не чека“ се бави унапређењем праксе у Пољопривредној и медицинској школи. Кроз стварање квалитетнијих услова за провођење практичне наставе, нарочито у кабинетима фармације и медицине. Пројекат „Обрадујемо своје другачије другаре“ је пројекат којим се жели указати на проблеме и потребе дјеце са потешкоћама. С обзиром да истраживања показују да је све више дјеце са потешкоћама, а ни вртићи, ни школе нису припремљени на провођење инклузије. Група младих је одржала више састанка са представницима релеватних субјеката, као што су: замјеница Омбудсмана за дјецу РС, координаторка Дневног центра за дјецу са потешкоћама, директор Развојне агенције, и други, а све у циљу сарадње и реализације активности из пројеката.

- Кад се планирају активности са дјецом и младима у Дневном центру за дјецу са потешкоћама у пројекту „Обрадујемо своје другачије другаре“, као и продајна акција фармацеутских препарата у пројекту „Наука не чека“ су пројекти који долазе у завршне фазе. У међувремену млади раде на усавршавању својих личних компентеција, учествујући на семинарима, конференцијама и у истраживањима које проводе омладинске организације на подручју БиХ’’, наглашава на крају омладински радник Љубица Млађеновић.