ПРИПАДНИЦИ ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ ЛОПАРЕ: УВИЈЕК У СЛУЖБИ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ПРИПАДНИЦИ ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ ЛОПАРЕ: УВИЈЕК У СЛУЖБИ ГРАЂАНА


Ватрогасна јединица Лопаре, постоји од 2003. године, односно те године је основана као Ватрогасно друштво које је у свом саставу имало ватрогасну јединицу, а од 31. децембра 2013. године одлуком Скупштине општине Лопаре преименована у Ватрогасну јединицу Општине Лопаре, а измјеном закона преименована је у Ватрогасно спасилачку јединицу општине Лопаре.

Јово Ђурић, в. д. старјешине Територијално ватрогасно спасилачке јединице Лопаре, на почетку разговара за „Семберске новине“ казао да Ватрогасно спасилачка јединица у свом саставу има 17 припадника, од којих је један старјешина, четири руководиоца гашења пожара, 11 ватрогасаца, те један ватрогасац приправник који тренутно пролази кроз обуку.
 
 
-Што се тиче опреме располажемо са два навална возила, цистерном за воду, чији је капацитет 5.000 литара, која је уједно и комбиновано возило, два теренска возила, као и два развална алата за саобраћајне удесе, те остала лична колективна опрема која је потребна за ватрогасну јединицу. Сваке године се трудимо да опремимо нашу јединицу новом опремом“, рекао је Ђурић, наглашавајући да су чланови Ватрогасно спасилачке јединице Лопара прошли све редовне обуке које пролазе професионалне ватрогасне јединице, као и обуке према плану и програму за који даје сагласност МУП РС, како за професионалне ватрогасце, тако и за кандидате који треба да полажу стручни испит за професионалног ватрогасца.



-Поред редовних обука, до сада смо прошли обуку гашења пожара на отвореном простору, као и обуку за систем командовања у кризним ситуацијама у трајању од пет дана у Сарајеву протекле године коју је организовао Уред за међународни програм управе за шуме САД у Сарајеву, који сам ја похађао. Такође, прошли смо и курс у пружању прве помоћи у трајању од осам часова у организацији ЈЗУ Завод за медицину рада РС, Центар за медицину рада и спорта Бијељина који је одржан у мају 2019. године који је завршило шест припадника, као и обуку спасавања на води по стандардима међународне асоцијације коју је до сада прошло шест припадника јединице, а тренутно на обуци имамо једног припадника за спасавање на води који ће стећи знање напредни техничар, спасилац на брзим водама“, рекао је Ђурић.

Што се тиче интервенција које имају припадници Ватрогасно-спасилачке јединице општине Лопаре, према ријечима Јове Ђурића оне зависе од временских прилика.



-У предиоду суше, најчешће имамо интервенције на отвореном простору, као што су шумски пожари и пожари у прољеће и јесен када грађани чисте своје парцеле, односно уређују пољопривредно земљиште. Број интервенција на годишњем нивоу креће се од 60 до 120, а велики број пожара је, углавном, изазван непажњом грађана. Велики број парцела се не користи, па је грађанима лакше да се корова ријеше, тако што запале, али, нажалост, изазову пожар, а то се обично дешава у поподневним часовима, што нама отежава рад, односно гашење пожара у ноћним условима. Нажалост, још увијек у рубним подручјима наше општине имамо минска поља која нису очишћења и представљају додатну опасност. Поред спаљивања корова, један од узрока пожара је и нередовно чишћење димњака, које грађани не обаве прије почетка грејне сезоне и првим ложењима долази до запаљења димњака које доводе до већих посљедица. Поред гашења пожара, ми смо нашим грађанима увијек на услузи. Током зимског периода учествујемо у превозу болесних лица која се налазе на неприступачним теренима. Такође, превозимо храну и лијекове угроженим домаћинствима, а помажемо и при обезбеђивању огрева. Учествујемо и у потрагама за несталим лицима“, појаснио је Ђурић и додао да поред редовних активности сваке године организују дане отворених врата гдје им у посјету долазе малишани из вртића, ученици основних и средњих школа.
 

-Имамо у плану набавку још једног навалног возила, а надамо се да ћемо га до краја ове или већ почетком сљедеће године обезбиједити. Опремање наше јединице, углавном, је везано за помоћ коју добијамо он наших људи из дијаспоре. У плану имамо и изградњу ватрогасног дома за који имамо већ и припремљен пројекат, али још увијек тражимо одговарајућу локацију, као и средства за изградњу. Што се тиче самог повећања броја припадника јединице и то имамо у плану, а према плану заштите од пожара општине Лопаре, он је предвиђен да ватрогасна јединица броји 24 припадника“, закључио је за портал ,,Семберија инфо’’ Јово Ђурић.
 
Семберија инфо