Маск: Пацијент коме је уграђен чип у мозак може мислима да помјера компјутерског миша :: Semberija INFO ::

 

Маск: Пацијент коме је уграђен чип у мозак може мислима да помјера компјутерског миша


Илон Маск је рекао да први пацијент компаније Неуралинк сада може да помјера курсор компјутерског миша мислима.
Прошлог мјесеца је власник Тесле, платформе X и компаније Спаце X Илон Маск рекао да се пацијент опоравља након што му је чип имплантиран у мозак.

"Напредак је добар, и дјелује да да се пацијент потпуно опоравља, са ефектима на нерве којих смо свјесни. Пацијент може да мислима помјера миша по екрану", навео је Маск на X Спацес, преноси Ројтерс.

Такође је додао да Неурлинк покушава да пружи могућност пацијентима да држе дугме притиснуто и да помјерају миша у многим правцима, преноси Еуронеwс.рс.

Амерички регулатор, Агенција за храну и лијекове (ФДА) је у мају прошле године одобрила испитивање компаније Неуралинк.

Уметање 64 нити у мозак

Процедура подразумијева уметање 64 флексибилне нити у дио мозга који контролише намјеру покрета. Те нити су толико софистициране да је имплантацију морао да обави робот. Помоћу њих имплант снима и преноси сигнале из мозга у апликацију, која онда декодира начин на који особа одлучи да направи покрет.

Имплант се покреће помоћу батерије која може бежично да се пуни. Маск је прошлог мјесеца рекао да ће први производ Неуралинка да буде назван Телепатија, и да ће омогућавати контролу телефона, рачунара, а кроз њих и других уређаја и то мислима. Први корисници ће бити они који су изгубили могућност да користе удове.

"Замислите да је Стивен Хокинг могао да ради брже од дактилографа или аукционара. То је циљ", рекао је Маск.

(Независне)