Велики годишњи концерт СКУД-а “Семберија” :: Semberija INFO ::

 

Велики годишњи концерт СКУД-а “Семберија”



 На градском тргу у Бијељини вечерас је одржан велики годишњи концерт у организацији Српског-културног умјетничког друштва (СКУД) “Семберија”.

Како је речено на почетку ове културне манифестације, наредне године СКУД “Семберија” слави јубилеј 70 година постојања, и за све ове године накупило се толико знања и искуства, а и садашње руководство и сви ансабли и секције СКУД-а имају толико тога да покажу и дарују свом граду, да програм није могао бити приказан у једном дану због чега ће концерт бити организован и сутра навече на истој локацији. 


 
“Због тога вас позивамо да и сутра будете овдје, на истом мјесту на вечери вокалних група и солиста, који ће презентовати пјесме са Косова и Метохије”, истакли су организатори концерта. 

Вечерас су наступили гости из Краљева - КУД “Абрашевић”, на одушевљење Бијељинаца. 

“Ово је први пут да СКУД Семберија  Бијељини дарује дводневни програм у част Славе Светог Кнезе Лазара и дана Светог вида односно Видовдана који се обиљежава 28 јуна”, истакла је Бранка Марковић-Савчић, предсједница СКУД “Семберија”. 


 
Српско културно-умјетничко друштво „Семберија“ Бијељина  основано је 1954. године са задатком да сакупља, чува, његује и презентује културно наслеђе кроз игру, пјесму, музику и обичаје. Оснивач је Град Бијељина, а циљ Друштва да постане водећи представник српске фоклорно-традиционалне умјетности и њен врхунски репрезент у земљу и иностранству. 
 
Добитник је многобројних друштвених признања, како у бившој СФРЈ, тако и данас у Босни и Херцеговини и једино је друштво у Републици Српској организовано као јавна установа,
 
У раду друштва учествује између 450 и 500 активних чланова организованих у шест узрасних категорија од млађих и старијих почетника, преко другог и првог дјечији до  припремног и првог извођачки ансамбл до којег се стиже тек након шест година рада.


 
У СКУД-у „Семберија“ постоје  креативне групе - народни оркестар са солистима, мушка и женска вокална група, фолклор за ветеране и ткачка секција. 
 
У протеклих педесетак година, СКУД “Семберија” наступао је на бројним домаћим и међународним фестивалима и на њима односило престижна признања. 

Захваљујући сталним запосленим стручним лицима, али и изузетном доприносу умјетника ранијих генерација, њиховом знању и талентима постављени су високи извођачке критеријуми.
 
СКУД “Семберија” је, може се слободно рећи, бренд који је кроз своју историју обогатио биографије више хиљада својих чланова, живи организам увијек подмлађиван новим члановима, друштво који поставља стандарде и ствара добре људе.


Семберија инфо - З. Кусмук