Годишњица српског егзодуса из Западне Славоније: Злочин без казне :: Semberija INFO ::

 

Годишњица српског егзодуса из Западне Славоније: Злочин без казне


– Годишњица егзодуса Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја 1995. године, обиљежена је данас у Градишци.

У акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" протјерано је више од 15 хиљада Срба.

Већина их је тада избјегла у Градишку. Погинуле су 263 особе српске националности, од којих 107 цивила међу којима 43 жене и 12 дјеце.

За смрт цивила, жена и дјеце до сада нико није проглашен одговорним, а у Хрватској починиоци нису осуђени него су добили статус националних хероја.

То је било плански организовано етничко чишћење и злочин без казне, речено је данас у Градишци.

Када су Срби из Западне Славоније првих дана маја 1995. године ступили на тло Градишке у Републици Српској, то је био њихов корак у слободу. Градишка је годинама послије помагала Србима из Славоније и зато се већина опредијелила да живи у Републици Српској, јер нису имали услова нити могућности да се врате на порушена имања.

Хрватске оружане снаге, првенствено војска и полиција су маја 1995. године извршиле агресију на територију Западне Славоније која је била под заштитом УН-а, подсетио је Крсто Жарковић, предсједник Удружења Срба из Западне Славоније.

Тиме је настављено етничко чишћење Срба са овог простора које је у Другом светском рату започела Независна Држава Хрватска, речено је у Градишки, испред споменика подигнутом у знак сећања на погинуле Србе из Западне Славоније.

Обиљежавању ових догађаја присуствовали су највиши званичници Републике Српске, међу којима Милорад Додик, поредсједник Српске, министри у Влади Републике Српске, начелници више градова и општина, удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у сардањи са Градом Градишка.
 
(Независне)