Након испитног рочишта за бијељински Житопромет: Признато 6.286.627 КМ потраживања :: Semberija INFO ::

 

Након испитног рочишта за бијељински Житопромет: Признато 6.286.627 КМ потраживања


На данас одржаном испитном рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини, стечајни управник бијељинског „Житопромета“ Алексдандар Вићановић од укупно пријављених 12.964.978 КМ, признао је 6.286.627 КМ потраживања, истакнуто је на конференцији за штампу у Бијељини.

Адвокат Милош Стевановић, који у име Адвокатске канцеларије „Стевановић“ заступа компанију „Павгорд“, на конференцији за штампу изјавио је да је на испитном рочишту дошло до такозваног „дуплирања“ потраживања од стране Пореске управе РС, Фонда здравства РС и Фонда ПИО, што је стечајни судија Драган Митровић уочио и довео је испитно рочиште успјешно до краја.



„Очекујемо да ће се са накнадним пријавама потраживања доћи од цифре од седам милиона КМ укупно признатих потраживања, са каматама. Имовина „Житопромета“ је процијењена на износ од око 11.568.000 милиона КМ, те очекујемо да ће стечај успјешно бити доведен до краја“, изјавио је адвокат Стевановић, истакавши да је и Мирослава Павловић, супруга Слободана Павловића, пријавила потраживање од 365.000 КМ на име разлучног права, посредством пуномоћника адвоката Благише Лукића. 

„У питању је право које она има на некретнини, те је суд дозволио да се њено потраживање измири на некретнини која се налази у кругу „Житопромета“. Фонд здравства РС је тражио да им се исплати 420.000 КМ. Стечајни управник је оспорио већину пристиглих потраживања и пријава везаних за откупљену пшеницу, кукуруз и друге житарице. Тражиоци нису имали адекватну документацију. Достављали су откупне листове са једним потписом или су достављали непотписану документацију. Они ће имати могућност да се намире у парничним поступцима“, истакао је адвокат Стевановић.

Данас је формиран и Одбор повјерилаца предузећа „Житопромет“ у стечају. За предсједника Одбора изабран је радник Душан Томић, а чланови  одбора су Гордан Павловић, директор „Павгорда“, који је откупио значајан дио потраживања, док је трећи члан одбора Дејан Ковачевић, који заступа мале повјериоце.

Приликом пријаве потраживања и брат Слободана Павловића, Жарко Павловић поднио је пријаву да му се исплати око 40.000 КМ на име откупљене пшенице, али је његово потраживање одбијено, јер откупни листови нису потписани на исправан начин. Он ће кроз парницу моћи да покуша намирити своје потраживање.

Сарајевској ББИ банци је признато потраживање у износу од 517.000 КМ и признато јој је право да се намири на једној од некретнина „Житопромета“, а то је ресторан „Чикаго“ у ужем центру Бијељине. 

Пореска управа РС је пријавила потраживање у укупном износу од око 599.000 КМ.

Компанији „Павгорд“ из Фоче признато је разлучно право у износу од 4.833.000 КМ, јер је „Житопромет“ раније био жирант за кредите повезаних правних лица Слободана Павловића, тако да је стечајни судија дозволио намирење „Павгорда“ на имовини „Ванеков млин“ у ужем центру града.

Стечајни управник Александар Вићановић је најавио тужбе против Пореске управе РС, у смислу поништавања законских хипотека, у домену потенцијалног оштећења повјерилаца. Наиме констатовано је да је Пореска управа РС уписала законске хипотеке након што је дошло до блокаде жиро–рачуна „Житопромета“. Стечајни управник Вићановић је истакао да се на тај начин фаворизовало измирење само једног повјериоца, тако да су остали повјериоци остали неизмирени.

„Што се тиче некретнина у Хрватској, у питању је љетовалиште у Хрватској, које су раније користили радници „Житопромета“, на испитном рочишту су се појавили представници породице Будин, који су тражили да се та некретнина искључи из стечајне масе. То није било могуће, јер је ИРБ РС оспорио ту могућност“, рекао је Стевановић, истакавши да очекује да ускоро „Павгорд“ уђе у „Житопромет“ и да поново покрене производњу.
Најављено је да ће бивши радници имати предност при запошљавању, као и особе са инвалидитетом.

Душан Томић, предсједник Одбора повјерилаца, изразио је увјерење да ће фирма „Павгорд“ у најскорије вријеме поново покренути производњу у „Житопромету“.

„Наравно, свјесни смо да се производња не може покренути за мјесец до два, али ће од првог марта у „Житопромет“ ући неколико радника који ће почети рашчишћавање круга предузећа“, истакао је Томић.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић