Република Српска је резултат јединствене воље српског народа :: Semberija INFO ::

 

Република Српска је резултат јединствене воље српског народа


Мјесни Одбор Борачке организације Јања, у сарадњи са Борачком организацијом града Бијељина, обиљежио је вечерас пригодном свечаном академијом и богатим културно - умјетничким програмом тридесет и други рођендан Републике Српске.



Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације, поздравивши породице погинулих бораца, демобилисане борце, ствараоце Републике Српске и бројне грађане окупљене у Дому културе у Јањи, истакао је да су српски борци бранили и одбранили Републику Српску и с нескривеним поносом данас обиљежавају њен тридесет и други рођендан.



“Заслужују огромно поштовање сви они који су, напустивши током рата своја огњишта, остали овдје, а нису отишли у западне земље за бољим животом. Остали сте овдје да браните и одбраните своју Републику Српску. Ми прослављамо овај датум зато што ми то тако хоћемо и тако желимо, а не да би било кога провоцирали, нити било коме жељели да наудимо. Након онога што смо сви доживјели у прошлом рату, не треба нико да призива неки нови рат, да не би поново нечија дјеца беспотребно гинула. Желим вам мир и пуно здравља. Живјела Република Српска”, истакао је Миодраг Стевановић.

Татјана Пантић, градски менаџер, у свом обраћању истакла је да је помало невјероватно да је један европски народ, на крају двадесетог вијека, морао да се бори за своју слободу и да за њу гине.



“Поновила се и прије трдидесет година наша историјска судбина, да се не само слобода морала бранити, већ се бранило право на физички опстанак. Успјели смо створити Републику Српску, која је најзначајнији резултат нашег националног корпуса у претходним деценијама. Никада не треба заборавити да је Република Српска створена у миру и да је резултат јединствене воље српског народа, да буде ни мање ни више, већ само равноправна са другим народима у Босни и Херцеговини. Република Српска је створена у миру, а одбрањена је у рату и зато данас посебно поштовање исказујемо према борцима који су жртвовали своје животе да би сви ми данас живјели слободно. Нажалост , свака слобода није баш онаква како су је сужњи опјевали. Ово друштво треба пуно више пажње да посвети својим суграђанима и тако им врати бар дио онога без чега су остали због губитка чланова својих породица. Република Српска траје више од три деценије, трпи ударе и споља и изнутра.  Уколико Република Српска буде јака привредно, економски, образовно и културно, одбранићемо се од свих притисака. Највећа мјера нашег патриотизма је одговорност према запосленима, ученицима, студентима, нашим комшијама и према свакоме на чији живот можемо утицати својим добрим дјелима”, истакла је Татјана Пантић.

Радислав Боровчанин, предсједник Мјесног одбора Градске борачке организације Јања изјавио је да се Дан Републике Српске у Јањи обиљежава свечаним академијама и пригодним културно - умјетничким програмом већ трећу годину заредом.
 

“Ово је већ традиционална манифестација којом обиљежавамо Дан Републике Српске. С нашим комшијама живимо у толерантној атмосфери. Они обиљежавају своје значајне датуме, нико никоме не смета и не поставља било каква питања око организовања оваквих и сличних манифестација. У Јању се након рата вратило комплетно бошњачко становништво, они овдје нормално живе и ми немамо никаквих међусобних проблема. У Новом насељу Јања изграђено је око седамсто кућа у којима живи расељено српско становништво које је прије рата живјело широм БиХ”, подсјетио је Боровчанин.
 
Семберија инфо