Градоначелник Љубиша Петровић на Дрини у Јањи - Нема разлога за страх од већих поплава :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Љубиша Петровић на Дрини у Јањи - Нема разлога за страх од већих поплава


Одговорно тврдим да нема разлога за страх и панику од евенетуалних већих поплава, што потврђује и стање водостаја на нашем подручју. Тренутни водостаји  не могу се поредити са ситуацијом из 2014. године, изјавио је данас у поподневним часовима градоначелник Бијељине и командант Градског штаба за ванредне ситуације Љубиша Петровић приликом обиласка неколико најкарактеристичнијих кота на обали Дрине у Јањи.



“Данашњи водостај Дрине на мјерној станици Радаљ износио је плус 98 центиметара. Проток воде износио је 509 метара кубних у секунди. У 2014. години водостаји су били по неколико пута већи, чак и до осам пута већи је био проток Дрине.  Водостај ријеке Саве на мјерном мјесту у Јамени тренутно износи 672 центиметра, док се на 970 центиметара проглашава редовна одбрана од поплава. У координацији са хидроцентралама, градовима и општинама које се налазе узводно на Дрини, пратимо ситуацију”, изјавио је  Петровић, нагласивши да ни хидролошка предвиђања И најављене падавине за понедјељак, уторак и сриједу, са највећим интензитетом падавина, неће угрозити ово подручје.



 “У четвртак и петак се најављује нагли пад температуре, када ће падавине престати. Можемо говорити и повећаном интензитету падавина на подручју Херцеговине, измеђи 100 и 120 литара кише по метру квадратном, као и у Сарајевско - романијској регији, између 60 и 80 литара кише по метру квадратном. У горњем току ријеке Дрине очекује се испод 50 литара падавина по метро квадратном. Од Хидрометеоролошког завода добили смо упозорење које се тиче опасности од олујног вјетра.  Предузели смо мјере које се односе на сасијецање грана и стабала тамо гдје би могли бити угрожени људи и имовина”, истакао је Петровић.



 Петровић је изјавио да су пренаглашени дописи који у посљедњих два до три дана стижу из надлежних републичких институција.

“У протеклих четрдесет осам сати примили смо велики број дописа од Републичке управе Цивилне заштите и Републичког штаба за ванредне ситуације у којима  је наведено да 99 одсто одговорности у случају елементарних непогода пада на јединицу локалне самоуправе, на градове и општине. Када видите толики број дописа и инструкција, онда се морате запитате, шта су надлежности републичких органа у сличним ситуацијама. Због тих силних дописа и због великог броја медијских наслова у народу провејава паника и страх”, истакао је Петровић, нагласивши да се стиче утисак како се сва одговорност у оваквим ситуацијама покушава пребацити на локалне заједнице.



“ По томе испада да се Бијељина и неки други градови налазе у некој другој држави, чак и када се ради о набавци опреме и дезинфекционих средстава. Најлакше је одговорност пребацити на град или неку општину”, изјавио је градоначелник Петровић.

(Семберија Инфо)