Бијељинац Миодраг Остојић, ученик Техничке школе ''Михајло Пупин'' на Свјетској олимпијади из физике :: Semberija INFO ::

 

Бијељинац Миодраг Остојић, ученик Техничке школе ''Михајло Пупин'' на Свјетској олимпијади из физике


Наш суграђанин, Миодраг Остојић, је за природу и све процесе у њој заинтересован од најранијег дјетињства. Док је већина ђака избјегавала природне науке, он је заволио физику првог дана када је почео да је учи, у седмом разреду основне школе. Љубав која се родила у основној школи, опстала је и дан данас. Остојић је ове године завршио други разред у Техничкој школи "Михајло Пупин" у Бијељини, на смјеру информационе технологије, а љубав према физици подстакла га је да оствари запажене резултате на такмичењима.

"Физиком сам се почео бавити у седмом разреду основне школе, када смо и добили физику као предмет, а први пут сам на такмичење отишао у осмом разреду. На Републичком такмичењу освојио сам друго мјесто, али након тога ситуација са вирусом корона није допустила да се одрже бројна такмичења, тако да сам се тек прошле године поново почео такмичити из физике и већ ове године се виде значајни резултати", рекао је Остојић за портал Дешавања у Бијељини.

Иако је физика његова прва љубав, Миодраг радо изучава програмирање и математику, који су уско повезани са физиком.

"Једноставно, у физици све је повезано и логично, само треба да се пронађе та логика, да се повежу одређене ствари, али многи ученици физику сматрају тешком баш због тог разлога - не могу да пронађу суштину", сматра Остојић.

Када дође вријеме за такмичење, Миодраг вјежбању и припремању посвети свакодневно по неколико сати, те остварени резултати и нису изненађујући, с обзиром на његову вољу, жељу и љубав.

Миодраг је недавно учествовао на државном такмичењу из физике за ученике средњих школа које је одржано на Природно-математичком факултету у Бањалуци гдје је освојио пето мјесто.


Европска олимпијада из физике у Словенији, од 20. до 24. маја 2022. године

Државно такмичење је прилика за најбоље физичаре из Републике Српске и ФБиХ да покажу своје знање и изборе пласман у државном тиму који ће Босну и Херцеговину представљати на Европској (ЕуПхо) и Међународној олимпијади из физике.

"Двије седмице након Републичког такмичења, одржана је БиХ олимпијада физике, односно државно такмичење из физике на ком учествују сви разреди, од првог до четвртог. У почетку смо мислили да немамо великих шанси и само смо хтјели да одемо и видимо како то све изгледа. Међутим, освојио сам пето мјесто и ушао сам у Олимпијски тим за Европско такмичење које се одржало у Словенији. Након припрема, отишли смо у Љубљану гдје се одржавала шеста Европска олимпијада физике која је трајала од 20. до 24. маја. Искуство је било фантастично, упознао сам много такмичара из других земаља, остварили смо контакт са њима и видио сам како то изгледа за наредне године", рекао је Остојић за портал Дешавања у Бијељини.

Иако није донио медаљу из Словеније, Миодраг и његов ментор, проф. Јелена Милановић, изузетно су поносни на успјех који су постигли, јер је заиста ријеткост да други разред избори мјесто на Олимпијади физике.

Професор физике у Техничкој школи "Михајло Пупин", Јелена Милановић, ментор младим физичарима, истиче да је, прије свега, веома битно остварити добру комуникацију са ученицима, те да са дјецом која желе да уче, ништа није тешко.

"Неопходно је да се препознамо међусобно, да једни другима будемо мотивација и да пружамо подршку. То су углавном ученици који су најбољи у нашој школи и са њима се све некако лако одвија. Када имате њих који су стварно мотивисани и желе да раде, онда ништа није тешко због њих. Када се припремамо за такмичење, колеге нам заиста излазе у сусрет и имају разумијевања. За такмичења се претежно припремамо у школи, а када су нпр. републичка такмичења,  онда се деси да читав дан будемо у школи и вјежбамо", каже Милановићева.

Када је ријеч о Олимпијади у Словенији, професор Јелена истиче да су одласком на такмичење, добили још већу мотивацију и вољу за такмичење сљедеће године.


Европска олимпијада из физике у Словенији, од 20. до 24. маја 2022. године

Међутим, с обзиром да је Миодраг прошао на Свјетску олимпијаду физике која ће се одржати од 10. до 17. јула, у онлине формату, медаља са поменутог такмичења им је први циљ.

Сљедеће године Свјетска олимпијада одржаће се у Јапану, а млади физичари заједно са својим ментором, већ имају планове како ће наредна година изгледати, када је ријеч о раду и вјежбању.

Професор Јелена Милановић сматра да је њен највећи допринос у постигнутим резултатима, подршка и мотивација коју им је свакодневно пружала. Међутим, њена подршка не огледа се само у постигутим резултатима код ученика који се пласирају на такмичења, него и у свим осталим ученицима који нису гајили љубав према физици, али је ипак успјела да их увјери да физика није "баук".

"Пошто предајем у средњој школи, ученици већ долазе са тим предрасудама из основне школе да је физика тешка и то им је један од најтежих предмета. Међутим, покушавам да им покажем и докажем да физика уопште није тешка и имала сам ситуација стварно када успијем да их убједим да ипак они то знају, иако су мислили да не знају и да им је то претешко", прича Милановићева за портал Дешавања у Бијељини.

Када је ријеч о такмичењима и постигнутим резултатима, професор Јелена Милановић истиче да су пласирање на Олимпијаду физике и Свјетско такмичење највећи успјеси који су до сада постигнути, те се нада да ће убудуће имати и боље резултате.


Дешавања у Бијељини