KARATISTI IZ RS UČESTVUJU NA "BRIKS SPORTSKIM IGRAMA“ U KAZANjU: Selektor i trojica karatista iz Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

KARATISTI IZ RS UČESTVUJU NA "BRIKS SPORTSKIM IGRAMA“ U KAZANjU: Selektor i trojica karatista iz Bijeljine



Na poziv ministarstva sporta Ruske Federacije sportisti iz Republike Srpske ovih dana učestvuju na "Briks sportskim igrama“ koje se u periodu od 11. do 23. juna održavaju u ruskom gradu Kazanju. Naši sportisti će se predstaviti u deset disciplina: gimnastika, karate, džudo, veslanje, plivanje, košarka, e-sport, tenis, stoni tenis i rukomet.



Na  radost svih karatista u Srpskoj, među deset sportova koji će predstavljati Republiku Srpsku nalazi se i karate. Karate reprezentaciju Republike Srpske u seniorskoj kategoriji čini 12 takmičara, deset u muškoj i dvije u ženskoj konkurenciji: Pavle Dujaković iz Banjaluke (-60), Damjan Golić iz Gradiške (-60), Lazar Marković iz Bijeljine (-67), Mihajlo Zrnić iz Banjaluke (-67), Luka Jovanović iz Modriče (-75), Milan Dabić iz Banjaluke (-75), Aleksandar Novicki iz Bijeljine (-84), Mile Ivanić iz Bijeljine (-84), Miloš Dejanović iz Banjaluke (-84), Srđan Jovanović iz Modriče (84), Marina Kurteš iz Istočnog Sarajeva (-68) i Isidora Borovčanin iz Sokolca (disciplina kate).

Goran Ivković

Na čelu reperezentacije nalaze se selektori Goran Ivković iz Bijeljine i Jane Kutić iz Gradiške, dok je vođa reprezentacije Dragiša Jovanović, predsjednik Karate saveza Republike Srpske. Kompletne troškove nastupa svih sportista snosi kabinet Predsjednika Republike Srpske i Ministarstvo za porodicu omladinu i sport u Vladi Republike Srpske. Pored toga, svim eventualnim osvajačima medalja obezbjeđene su visoke novčane nagrade.



-Sigurno da je ovo za sve nas bio iznenađujući poziv i da isti nismo mogli odbiti. "Briks sportske igre 2024“ su internacionalni multi sportski događaj koji će okupiti  97 zemalja sa više od 4700 sportista. Naći se među svima njima i imati priliku da se takmičite na tom nivou je zaista privilegija. Svjesni težine i važnosti ovakvog nastupa uz pomoć Karate saveza Republike Srpske i klubova iz kojih dolaze reprezentativci obavili smo pripreme u više faza i idemo potpuno spremni da pokažemo kvalitet karatea koji zasigurno imamo. Tradicionalno bilježimo dobre rezultate na međunarodnoj sceni pa smo optimisti da možemo do neke od medalja, što bi svakako predstavljalo ogroman uspjeh. Bez obzira na rezultat sigurno je da ovaj nastup ispisuje novo poglavlje karate sporta u Republici Srpskoj i da će biti upamćen kao istorijski. Iz tog razloga osjećam čast i ponos što sam od strane Karate saveza Republike Srpske dobio povjerenje da kao selektor sa kolegom Kutićem u Kazanju predvodim ovaj mladi ali zaista kvalitetan tim. Posebno mi je drago što Bijeljina ima trojicu predstavnika i što time još jednom bijeljinski karate sport, odnosno klubovi pokazuju i dokazuju svoj kvalitet i svoju snagu. Činjenica da je kapiten cjelokupne delegacije Marina Kurteš, karatistkinja, dovoljno govori koliko je karate važan u sport u našem društvu“, izjavio je za „Semberija INFO“ Goran Ivković, trofejni trener Karate kluba „UNSU“ iz Bijeljine i selektor seniorske karate reprezentacije Republike Srpske.

Put Kazanja iz Bijeljine su otputovali Lazar Marković i Aleksandar Novicki, članovi KK „Šampioni“ te Mile Ivanić član KK „Panteri plus“. Sva trojica sportista su izrazili zadovoljstvo činjenicom da im se ukazala prilika da nastupe na jednom ovako jakom međunarodnom takmičenju. 

-Svjesni smo koliko je važan i zahtjevan karate turnir na „Briks sportskim igrama 2024“. Biće tu mnogo kvalitetnih takmičara gdje ćemo imati priliku da pokažemo kvalitet karatea u Republici Srpskoj. Naravno, svjesni smo i kakvi nas protivnici očekuju ali idemo da se takmičimo pa neka bolji pobjedi“, izjavio je Lazar Marković, član karate reprezentacije Republike Srpske.

Delegaciju Republike Srpske predstavljat će oko 140 članova uključujući sportiste i sportistkinje, selektore, trenere, zvaničnike granskih saveza i ostalo prateće osoblje.