Okružni sud u Bijeljini ukinuo presudu protiv novinarke Zorice Kusmuk :: Semberija INFO ::

 

Okružni sud u Bijeljini ukinuo presudu protiv novinarke Zorice Kusmuk



 Presuda kojoj je Zorica Kusmuk, novinarka iz Bijeljine, prvostepeno, pred Osnovnim sudom u Bijeljini, osuđena "zbog ugrožavanja sigurnosti", ukinuta je u ovdašnjem Okružnom sudu.
 
Predmet  je vraćen na ponovno odlučivanje Osnovnom sudu. Novinarka je bila osuđena na šest mjeseci, sa rokom provjere od dvije godine.
 
Mada je riječ o izuzetno bolesnoj ženi, poslenici javne riječi, možda ovo i ne bi bilo zanimljivo da Okružni sud nije ustanovio da je osuđena na osnovu nezakonito pribavljenih dokaza. Kao da se to dešava u Sudanu ili u Brozovim sudnicama, čiju je praksu ovjekovečio Vuk Drašković u romanu sudija, a jedan od optuženih, na sličan način, bio je poznati bijeljinski ljekar, dr Nebojša Ivković.
 
Ivković je oslobođen, zahvaljujući hrabrom sudiji Iliji Raduloviću, uz vještačenje uglednog profesora, etičara Svetislava Stefanovića.
 
Zoričina presuda je pala zahvaljujući profesionalnim sudijama Okružnog suda. I javnost i pravosuđe sada vide razliku između onih koji su novinarku optužili i onih koji su je osudili i onih iz policije koji su joj pakovali dokaze, ali nisu odgovarali, i onih koji su oborili presudu.
 
Tokom tog suđenja dogodio se incident, jer je advokat Kusmukove rekao sve što mu je ležalo na duši postupajućem tužiocu. A, pošto se iza brda valja i namjera njegove šefice, za obaveznu osudu, advokat je prijavljen Advokatskoj komori Federacije  BIH, a jedan od tužilaca je već napisao i potpisao da je prijavu protiv advokata Dušana Tomića potpisao pod pritiskom. Koga i zašto, već je poznato.
 
Da zlo bude veće Kusmukova je osuđena i prije toga optužena da je, navodno, ugrožavala bezbjednost lokalnom kriminalcu, koji joj je ukrao telefon, pa ga odnio ,,pajtosu’’ dobro rangiranom policijskom starješini u Bijeljini.
 
Analizirali su sve iz telefona novinarke i pronašli ko bi mogao da bude junak i junakinja njenih hrabrih tekstova.Tu se našla i visoka funkcionerka pravosuđa kojom se uveliko bavi disciplinski tužilac VSTS BiH. Jasno je u kakvu je ,,mišolovku" upala Kusmukova-surov atak ljudi iz vlasti u čvrstom zagrljaju kriminala. Prva presuda nije bila iznenađenje, s obzirom na poznate bijeljinske pravosudne neprilike.
 
-Nisam još dobio rješenje da je ukinuta presuda, ali ako je tako jedini potez koji je sada častan da tužilac povuče optužnicu, jer je sud ocijenio kakvi su njegovi tobožnji dokazi’’, kaže Tomić.
 
-Zorica je u dramatično teškom stanju. I nije dovoljno da se samo ukine optužnica, već da se rasvijetle sve te kriminalne sprege koje bi da postupaju po svom ćeifu, a da donose odluke ,,u ime Republike  Srpske'’. Imaju li iole savjesti! Tako neće ići i zato se VSTS bavi Bijeljinom'', kategoričan je Duško Tomić.