Netanijahu izbacio aktivistu iz stranke zbog vređanja Holokausta :: Semberija INFO ::

 

Netanijahu izbacio aktivistu iz stranke zbog vređanja Holokausta


Фото - Танјуг / АП
JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je da se Icik Zarka, aktivista Likuda, izbaci iz stranke jer je ismevao Holokaust, vređao demonstrante koji su protestovali protiv vlade i stvarao tenzije na osnovi etničke pripadnosti.

Na video snimcima koji su kružili društvenim mrežama,  vidi se kako tokom subotnjih demonstracija Icik Zarka psuje i pljuje po demonstrantima na saobraćajnoj raskrsnici, u blizini radničkog naselja Bejt Šin.

„Nije uzalud ubijeno šest miliona. Ponosan sam što vas je šest miliona izgorelo”, uzvikivao je Zarka.

Povodom Zarkinih ispada, premijer Izraela je poručio da se „takvo sramno ponašanje neće tolerisati u Pokretu Likud”, iako je Zarka godinama bio značajan učesnik svih stranačkih kampanja i događaja, prenosi Tanjug.

Zarkini uvredljivi komentari odnosili su se uglavnom na evropske Aškenazi Jevreje, koji su najviše stradali od nacističkog genocida.

Zarka nije zasipao uvredama Mizrahi Jevreje bliskoistočnog porekla, koji imaju tradicionalno uporište i podršku u konzervativnom Likudu.

Međutim, neki članovi Netanijahuove versko-nacionalističke koalicije izvršili su pritisak na premijera da se pristupi reformisanju pravosuđa kako bi se amortizovala „elitistička prekoračenja Aškenazija” i uopšte Jevreja evropskog porekla, koji su, navode, generacijama imali vodeću ulogu u procesu osnivanja i razvoja jevrejske države.


POLITIKA