Blok 7 HE Tuzla neće biti izgrađen, BiH mora tražiti alternativno rješenje :: Semberija INFO ::

 

Blok 7 HE Tuzla neće biti izgrađen, BiH mora tražiti alternativno rješenje


Izvor: BHRT/Samir Kahrović (J.K.)

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela zbog američkih sankcija kineskim kompanijama i nemogućnosti da se u Blok 7, ugradi američka tehnologija. Elektroprivreda BiH nije prihvatila kineski prijedlog o alternativnim dobavljačima ključne opreme i cijeli projekat je doživio očekivani kraj.

Kako od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla definitivno neće biti ništa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora tražiti alternativu kako bi se održala energetska samostalnost. Postojeći blokovi Termoelektrane Tuzla će se modernizirati i prilagoditi traženim standardima emisije CO2, najavljuje federalni premijer, a jedna od alternativa Bloku 7 je i izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drini.

NERMIN NIKŠIĆ, premijer FBiH

"Gdje bi, preko Vijeća ministara, i naravno Državne komisije za koncesije, zajedno sa Republikom Srbijom dogovorili izgradnju tri hidroelektrane po principu 50-50 posto, gdje bi u ovih 50 posto Bosna i Hercegovina bila Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Federacije BiH, kao ravnopravni partneri."

Vjerovatno je u nepovrat otišlo uloženih 20 miliona KM u radove za pripremu terena za Blok 7, a još je nepoznanica šta će biti sa 214 miliona KM, koje su uplaćene avansno Kinezima za gradnju Bloka 7.

VEDRAN LAKIĆ, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH

"Bilo bi možda najbolje da sačekamo ovu informaciju i da je dobro izanaliziramo i da vam damo potpunu i tačnu i preciznu informaciju, što će biti vrlo brzo."

Prihvaćene obaveze naše zemlje prema Evropskoj energetskoj zajednici moraju se poštovati, ali energetski stručnjaci upozoravaju vlasti da ne smiju brzopleto donositi odluke u procesu energetske tranzicije. Neminovno je, ako se hoće održati energetska nezavisnost, da se osigura jedan miks energetskih izvora.

MIRSAD DžONLAGIĆ, energetski stručnjak

"Ali, da ne bude ekskluzivno ili mini hidroelektrane ili vjetroelektrane ili solarne elektrane. Svi oni skupa imaju negativan uticaj na okolinu, da se sad ne upuštam u te detalje i da objašnjavam. Dakle, ništa nije idealno, ali se sve to može harmonizirati, i spaljivanje otpada i biomase.“

Zbog problema u federalnim rudnicima uglja, neminovna su poskupljenja struje. Međutim, pojedini parlamentarci upozoravaju Elektroprivredu Bosne i Hercegovine da nije odabrala dobar metod za dizanje cijena struje. Uvođenje blok tarife u formiranju novih, viših cijena električne energije bi moglo, kao diskriminatorno rješenje, biti oboreno na ustavnom sudu.

ADMIR ČAVALIĆ, zastupnik u ZD PFBiH

“Koristi se jedna, rekao bih vrlo nepoštena, nefer floskula, kaže se – pa eto, ko više troši nek više i plaća. Taj koji više troši, on svakako više plati, dakle njegovi računi su daleko veći. Ko će biti najviše pogodjen ovom blok tarifom? Dakle, svi oni koji troše od 50 KM minimalno struje mjesečno, do možda nekih 150 KM. Ovi što troše preko 150 KM mjesečno, za njih je to katastrofa, dakle poskupljenja 30 i više posto.“

Ako se cijeli proces donošenja odluka i konkretnih rješenja u procesu energetske tranzicije značajno ne ubrza u odnosu na minulu deceniju, i ne realizuju alternative koje se najavljuju, onda je potpuno izvjesno da ćemo svjedočiti sve češćim odlukama o poskupljenju struje.