Marfi: SDS nikada nije tražio uklanjanje sankcija, to je njihova odgovornost :: Semberija INFO ::

 

Marfi: SDS nikada nije tražio uklanjanje sankcija, to je njihova odgovornost


Američki ambasador Majkl Marfi izjavio je da Srpska demokratska stranka (SDS) nikad formalno nije tražila da bude skinuta sa liste sankcija američkih institucija. Podsjećamo, SDS-u je zbog ovih sankcija banka ugasila račun, pa će na izbore izaći pod drugim imenom.

Marfi je u intervjuu za Kliks takođe rekao da se "djelomično slaže" da se originalni razlog stavljana na listu, navodna pomoć osumnjičenim za ratne zločine, više ne odnosi na ovu stranku.

Smatra da SDS ima puno pravo da se žali na odluku, ali tvrdi da SDS "nikada formalno nije tražio uklanjanje s liste sankcija te da je to njihova odgovornost, a ne SAD-a".

Pedsjednik SDS Milan Miličević na pres konferenciji u Banjaluci 23. aprila ove godine rekao je da je "prije nekoliko godina u dva navrata pokrenuta aktivnosti ka tome da stranka bude skinuta sa liste sankcija Kancelarije za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC)".

"U dva maha, jednom kada je predsjednik bio Mladen Bosić, a jednom kada je stranku vodio Vukota Govedarica, ta inicijativa je pokrenuta i ona je došla do nekog koraka ali je iz nekih rezloga prekinuta. Jednom je prekinuta u onom momentu kada je predsjednik stranke Bosić dao ostavku 2016. godine", rekao je Miličević.

Tvrdi da je bilo još nekih pokušaja, ali do oni "nisu dovedeni do kraja iz različitih razloga" te da su u SDS su opredijeljeni da proceduru pokrenu ponovo.

SDS-u je ugašen jedini transakcioni račun u banci nakon upozorenja iz američkog Ministarstva finansija finansijskim institucijama u BiH da prekinu poslovanje sa fizičkim i pravnim licima koja su na listi sankcija OFAC-a jer bi im u suprotnom moglo biti otežano poslovanje u međunarodnom platnom prometu, sa kompanijama, institucijama i finansijskim servisima zapadnih zemalja.


Izvor: Mondo / Glas Srpske