RiTE Ugljevik - Obilježeno 70 godina od najveće tragedije ugljevičkog rudnika :: Semberija INFO ::

 

RiTE Ugljevik - Obilježeno 70 godina od najveće tragedije ugljevičkog rudnika



Povodom godišnjice najveće tragedije od osnivanja ugljevičkog rudnika, radnici Rudnika “Ugljevik”, predstavnici Sindikata RiTE Ugljevik i potomci stradalih, danas su položili vijence i odali počast na spomen-obilježje u Mezgraji. 



“Ovdje smo danas da bi obilježili 18. jun, dan kada je došlo do najveće tragedije u našem rudniku, u kojoj je živote izgubilo 15 naših rudara. Iako današnji način rada, pa i sam kop, nije ni blizu onog od prije 70 godina, sjećanje na ovu tragediju svima služi kao podsjetnik da se sigurnost i bezbjednost rudara mora kontinuirano unapređivati”, rekao je Bojan Bojić, rukovodilac radne cjeline Otkrivka u Rudniku “Ugljevik”. 



Podsjetimo, u jami “Mlini” 1954. godine, usljed naglog potapanja jame, stradala je cijela jedna smjena rudara koji su u tom momentu bili u jami. Petnaest ljudi izgubilo je život, a ispumpavanje vode i vađenje rudara trajalo je 76 dana.

Tom prilikom poginuli su Neđo Manojlović, Slavko Manojlović, Tomo Radovanović, Čedo Stanković, Jovo Ristić, Milan Vasilić, Nebojša Marinković, Ibro Mujezinović, Rizvan Softić, Hasan Haračić, Mehmed Bilalić, Meho Bećić, Ahmet Husić, Smail Smailović i Nezir Brkić.


Za Semberija info - Mladen Vasilić