ZELENSKI POSJETIO FABRIKU MUNICIJE U AMERICI :: Semberija INFO ::

 

ZELENSKI POSJETIO FABRIKU MUNICIJE U AMERICI


 
VAŠINGTON - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Sjedinjene Američke Države, a kako je naveo u objavi na mreži X, glavni cilj njegove posjete je jačanje Ukrajine.
"Ovaj rat se može okončati samo pravednim mirom kroz globalne napore. Ukrajinski plan pobjede biće na stolu svih naših saveznika", naveo je Zelenski.

On je obišao fabriku municije  u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, koja proizvodi komponente za artiljerijske i minobacačke granate, a sa rukovodstvom fabrike razgovarao je o mogućnost američkih investicija u ukrajinsku odbrambenu industriju, objavljeno je na sajtu Zelenskog.
Zelenski je istakao da je Ukrajini potrebna nesmetana i blagovremena isporuka vojne pomoći, kao i da Kijev računa na dalju podršku SAD.

Kapacitet te fabrike je u potpunosti upotrebljen za isporuku municije Ukrajini, posebno za proizvodnju projektila kalibra 155 milimetara čija je proizvodnja značajno povećana tokom ove godine, prenosi Ukrinform.
"Ovdje radi 400 ljudi. Stvarno sam želio da dođem ovdje i da vam zahvalim. 400 ljudi spasilo je milione Ukrajinaca", rekao je Zelenski radnicima fabrike.
Zelenski će u Njujorku učestvovati na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Kako je najavljeno, Zelenski će u utorak učestvovati na sastanku na visokom nivou Savjeta bezbjednosti UN, koji su sazvale SAD, Francuska, Japan, Malta, Južna Koreja i Velika Britanija, a Generalnoj skupštini će se obratiti u srijedu ujutru.
Zelenski je ranije najavio da će tokom posjete SAD predstaviti "plan pobjede" američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, potpredsjednici i demokratskom predsjedničkom kandidatu Kamali Haris i republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu, prenosi Tanjug.