Ruska poruka Americi sa Kube :: Semberija INFO ::

 

Ruska poruka Americi sa Kube


Нуклеарна подморница Казањ
U Havani je prekjuče bilo sivo i oblačno jutro, kada su se u zalivu, nakon što je preplovila Atlantik, pojavila grupa ruskih ratnih brodova. Prema njihovim mestima u luci vodili su ih mali brodovi domaćina, a gosti iz daleka su pozdravljeni počasnim topovskim plotunima sa obale. Kako javljaju mediji, na čelu ove flotile je fregata „Admiral Gorškov” a u njoj su nuklearna podmornica „Kazanj”, srednji tanker „Akademik Pašin” i spasilački remorker „Nikolaj Čiker”.

Pomenute fregata i podmornica su naoružane hipersoničnim raketama „cirkon”, krstarećim raketama „kalibr” i protivbrodskim raketama „oniks”. Njihove posade su na Atlantskom okeanu, kako je saopšteno iz Moskve bez navođenja detalja, izvele vežbe primene visokopreciznog naoružanja. Iako ovi brodovi i podmornica ne nose nuklearno naoružanje, SAD su na oprezu zbog njihovog prisustva u neposrednom susedstvu pa je ova „delegacija” ruske mornarice praćena, javlja Si-Bi-Es, razaračima i pomorskim dronovima. Prethodno su ih pratili i Kanađani u svojoj zoni odgovornosti. 

Uostalom, vojna moć Moskve ovom posetom Kubi se približila Floridi na svega 145 kilometara koliko deli Havanu i Ki Vest, svojevremeno omiljeno mesto pisca Ernesta Hemingveja.

Iako iz Ruske Federacije stižu poruke da je reč o rutinskoj poseti, u šta, bar zvanično, veruju i Amerikanci procenjujući da tim povodom nema vojne opasnosti, pada u oči da je ona realizovana nedugo nakon što je Vašington odobrio Kijevu da njegovim oružjem gađa ciljeve u Rusiji. Štaviše, predsednik RF Vladimir Putin lično je rekao da bi Moskva mogla da uzvrati Zapadu u njegovom dvorištu.

Bi-Bi-Si konstatuje da je poseta ruskih brodova simbolična podrška Kubi, višedecenijskom ruskom i ranije sovjetskom savezniku. Naoružavanje Kube 1962. godine umalo nije dovelo do globalnog konflikta između SAD i SSSR-a. Kako podseća AP, u novijoj prošlosti ruski brodovi povremeno pristaju u Havani od 2008. godine, kada su sproveli prvu takvu posetu dve decenije posle kolapsa komunizma, koji na najvećem karipskom ostrvu nije pao. Jedan ruski brod za elektronsko izviđanje pristao je u Havani 2015. godine, baš dan pre početka pregovora o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa Kube i SAD.

Što se tiče aktuelne posete, pet dana će se ruski vojnici odmarati u Havani, a zatim će, očekuje se, izvesti vežbu na Karibima. Si-Bi-Es najavljuje da će se tokom leta ovde izvesti manevri u koje će biti uključeni i ruski bombarderi velikog doleta. Procenjuje se da bi ruski brodovi mogli da otplove i u Venecuelu i time podrže još jednog saveznika Moskve.

Kremlj je juče saopštio da nema razloga da bilo koja zemlja, uključujući i SAD, bude zabrinuta zbog prisustva ruskih ratnih brodova na Kubi tokom vežbi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takve vežbe uobičajena praksa i da ne treba da postoji strah od toga da bi Rusija mogla da prebaci vojno osoblje na Kubu ili čak da stvori vojnu bazu na ostrvu, navodi Rojters.

„To je normalna praksa za sve države, uključujući veliku pomorsku silu kao što je Rusija. Tako da u ovom slučaju ne vidimo razlog za brigu”, rekao je Peskov, prenosi Tanjug.

Baš u sredu, na dan uplovljavanja ruskih brodova u Havanu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ugostio je svog kubanskog kolegu Bruna Rodrigeza Parilja. Obraćajući se novinarima nakon sastanka u Moskvi, Lavrov je zahvalio Kubi za stav u vezi s Ukrajinom.

„Havana je od samog početka dala ocenu onoga što se dešavalo, navodeći apsolutno tačne, istinite razloge za ono što se dešava (u Ukrajini) i što je Zapad pripremao dugi niz godina”, rekao je Lavrov, prenosi Glas Amerike.

Rajan Berg, direktor Američkog programa u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, kaže da Latinska Amerika i Karibi imaju važno mesto u ruskoj vojnoj doktrini, pa ova sfera, za koju se smatra da je pod uticajem SAD, deluje kao protivteža aktivnostima Vašingtona u Evropi.

„Iako je ovo”, kaže Berg misleći na dolazak ruskih brodova na Kubu, „malo više od provokacije iz Moskve, to šalje poruku o sposobnosti Rusije da projektuje moć na zapadnoj hemisferi uz pomoć svojih saveznika.”

Bedžamin Gedan, direktor programa za Latinsku Ameriku u vašingtonskom Centru Vilson, je jasan: „Pre svega, ratni brodovi su podsetnik Vašingtonu da je neprijatno kad se protivnik meša u inostranstvo u vašoj blizini.”


Izvor: Politika