Evo na koliko je otišao kilogram jagnjećeg pečenja u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Evo na koliko je otišao kilogram jagnjećeg pečenja u Srpskoj


Foto: Ilustracija
Kilogram žive vage prasića u Srpskoj se kreće između 6 i 9 maraka, dok, prema podacima sa bijeljinske stočne pijace, kilogram žive vage jagnjadi ide od 7,5 do 8 KM.
 
Kad je riječ o sirovom mesu, u pojedinim banjalučkim mesnicama kilogram prasetine trenutno je 18, a kilogram jagnjetine 28 KM.

– Unazad mjesec dana, prasetina je pojeftinila za 7, a jagnjetina za 5 KM. Razlog je pojeftinjenje žive vage, zbog čega smo i mi oborili cijene – kažu za Srpskainfo u jednoj banjalučkoj mesnici.

Dok cijena žive vage i svježeg mesa ide dole, pečenje je i dalje preskupo, pa se kilogram jagnjetine na pojedinim mjestima prodaje i po 65 KM?!

Inače, kilogram ovog pečenja uglavnom je oko 45-50, dok kilogram prasećeg pečenja košta oko 30 KM.

– Nedavno smo krstili kćerku, pa smo kupili pečeno prase koje je po kilogramu koštalo 6 KM. Živa vaga jagnjetine takođe je pala, ali je pečenje i dalje ostalo preskupo. U jednoj pečenjari izvan Banjaluke kilogram smo plaćali po 65 KM. Dan-dva kasnije, i oni su snizili cijenu, na 45 KM. Čuo sam da je na još nekim mjestima oko 60 KM, što je zaista van svake pameti, s obzirom na cijenu žive vage. Ovo je još jedan dokaz da malo ko prati cijene onoga od čega zavisi koštanje njegovog proizvoda. U stvari, prate pečenjare cijene žive vage, ali neće da pojeftine pečenje, pa ko voli, neka izvoli. Pitam se, kolika je njihova zarada, kad su ovako preskupi – kaže za Srpskainfo Banjalučanin Nikola V.

(Srpska Info)