Večeras se pomjera sat, počinje zimsko računanje vremena :: Semberija INFO ::

 

Večeras se pomjera sat, počinje zimsko računanje vremena


Zimsko računanje vremena počinje u noći sa subote, 26. oktobra, na nedjelju, 27. oktobra, vraćanjem kazaljki na časovnicima za jedan sat unazad.

U nedjelju, 27. oktobra, u 3.00 časa kazaljke na časovnicima treba pomjeriti na 2.00.

Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj nedjelji marta i završava se posljednje nedjelje u oktobru.

Većina zemalja u Evropi i gotovo cijela Sjeverna Amerika pomjeraju kazaljke na satu dva puta godišnje, a tu praksu prvi put je uvela Njemačka 1916. u jeku Prvog svjetskog rata kako bi se štedio ugalj korišten za osvjetljavanje.

Njen primjer slijedile su i Velika Britanija, Rusija i SAD, a sezonsku promenu sata uvelo je više od 140 država.

Osnovna ideja bila je da se bolje iskoristi dnevna svjetlost što je još 1784. godine zagovarao američki političar i naučnik Bendžamin Frenklin, koji je objavio esej u kojem je predlagao da ljudi ranije ustaju i tako uštede na svijećama, prenosi Tanjug.

Broj zemalja koje su mijenjale sat u međuvremenu značajno se smanjio između dva rata, a ljetnje računanje vremena ponovo je uvedeno nakon naftne krize sedamdesetih godina prošlog vijeka, sa ciljem da se uštedi energija.

Letnje računanje vremena u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Iako od 1996. godine sve zemlje EU pomjeraju sat dva puta godišnje, Evropska komisija je 2018. godine predložila ukidanje te prakse, a članice EU imale su rok do aprila 2020. godine da se izjasne da li će ostati pri ljetnjem računanju vremena ili će se prebaciti na zimski režim.

​Konačna odluka nije donesena jer je proglašena pandemija korona virusa, a izjašnjavanje o tom pitanju je odloženo.


(Nezavisne novine)