Da li iza terorističkog napada na policajce u Bosanskoj Krupi stoji vehabijski pokret? :: Semberija INFO ::

 

Da li iza terorističkog napada na policajce u Bosanskoj Krupi stoji vehabijski pokret?


Javnost u BiH uznemirena je nakon još jednog terorističkog napada koji je sinoć izveden u Bosanskoj Krupi. Maloljetnik je u policijskoj stanici nožem usmrtio jednog, a ranio drugog policajca. Njihove kolege uspjele su da savladaju i privedu napadača.

Sinoć je pretresena i njegova kuća i oduzeti su predmeti koji će biti korišteni tokom istrage. Odgovora na glavno pitanje – šta je motiv i da li iza svega stoje neke ekstremističke grupe, koje su mladića podstrekavale na zločin, za sada nema.

​Policajac Ozren Maran ubijen je na radnom mjestu. Ubio ga je 14-godišnjak koji je u policijsku stanicu ušao četrdesetak minuta nakon 20 časova.

Od tri uboda, fatalan je bio onaj direktno u srce. Avdo Hasanović, drugi policijac, koji je pokušao da savlada napadača, zadobio je višestruke povrede glave i abdomena. Maloljetnika su konačno savladali drugi policajci koji su pritekli u pomoć.

Ovo djelo tužilac je okvalifikovao kao terorizam, a bezbjednosne mjere u cijeloj Federaciji podignute su na viši nivo.

Mještani Bosanske Krupe, ali i susjednog Novog Grada, iz kojeg je bio stradali policajac, šokirani su sinoćnjim događajima.

S obzirom na to da je napadač maloljetnik, on ne može biti krivično odgovoran, pa je najteža kazna koja mu prijeti upućivanje u popravni dom do pet godina, kažu u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Nisu mogli da potvrde, ali ni da demantuju, da je napad motivisan vjerskim ekstremizmom.

- Ovaj će se događaj pretresti u skladu s nadležnostima. Provjeriće se, pored motiva, je li podstrekivan i stoje li neke ekstremne grupe iza njega - izjavila je glavna tužiteljka USK Merima Mešanović.

Amel Kozlica, direktor Uprave policije USK, naveo je da nije utvrđeno da li je prilikom napada maloljetnik uzvikivao određene povike ili riječi.

- Nakon provedenog istraživanja i saslušavanja svjedoka mi ćemo izaći u javnost. Zbog stanja sigurnosti i daljeg sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa špekulacijama - dodao je Kozlica.
U istragu će, kažu, biti uključeno više bezbjednosnih agencija. Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, Nenad Nešić, očekuje brzu i efikasnu istragu i kažnjavanje svih koji su bili uključeni u ovaj zločin.

Nešić je iskazao spremost za svaku vrstu pomoći policijskim i pravosudnim institucijama u istrazi i zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Ovo nije prvi teroristički napad na objekte u Srpskoj i Federaciji. Godine 2010. u ekspoloziji u policijskoj stanici u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, 2015. u Zvorniku je ubijen policajac Dragan Đurić, a ne treba zaboraviti ni napad na američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine.

Eksperti za bezbjednost iz Srpske kažu da godinama upozoravaju na opasnost od terorističkih napada i razne ekstremističke grupe, koje su povezane sa selefijskim i vehabijskim zajednicama i paradžematima, ali da u Federaciji uglavnom ignorišu ta upozorenja. Iako motiv sinoćnjeg napada još nije poznat, sumnjaju da iza svega stoji upravo vjerski fanatizam.

- Iako još nisu utvrđene i javnosti poznate sve okolnosti i motivi ovog napada, sa pravom se može pretpostaviti da je riječ o svojevrsnoj indoktrinaciji radikalne mlade populacije i njenoj drskosti i smjelosti da napadaju i kada postoji veliki stepen vjerovatnoće da u tom napadu mogu izgubiti i vlastiti život - rekao je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.

Motive će utvrditi istraga, ali, kakvi god rezultati da budu, još jednom se pokazalo da terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju i izazov za sve bezbjednosne službe.

Na to opominje i žrtva Ozrena Marana koji će sutra biti sahranjen na groblju Jablanica u Novom Gradu, u kojem će, kao i u Unsko-sanskom kantonu, biti Dan žalosti.


(RTRS)