Pčelar Milorad Gligorević pola vijeka sa pčelama: Nije za mene med uvijek sladak, često je i gorak :: Semberija INFO ::

 

Pčelar Milorad Gligorević pola vijeka sa pčelama: Nije za mene med uvijek sladak, često je i gorak


Pčelar Milorad Gligorević, penzioner, pčelarstvom se bavi već pedeset godina. Živi u semberskom selu Ljeljenča i na svom imanju trenutno ima oko 150 pčelinjih društava. Milorad kaže da se pčelarstvom bavi iz čiste ljubavi, ne gledajući uvijek i samo na onu materijalnu korist koja se može ostvariti pčelarenjem.


 
- Ne pamtim lošiju godinu za pčelare od ove koja je već iza nas. Ipak, opet se nešto dobilo. Uz značajna ulaganja, nešto malo meda se dobilo i u ovako teškoj godini. Ove godine sam pčele dobro nahranio i one će to meni vratiti, kao dobri prijatelji, ali, ne kada budu htjele, već kada budu mogle. Dužan sam ih nahraniti i sačuvati. Da li ima vještačkog, falš meda na tržištu BiH, to ne mogu tvrditi. Kod mene je obraz i poštenje na prvom mjestu. Kompletna moja porodica bavi se pčelarstvom. Mnogi kažu da je med sladak, međutim, on je meni najčešće gorak, zbog puno posla i obaveza koje imam u pčelinjaku. Navikao sam na to, pa izdržavam dok mogu. Pomažu mi u pčelinjaku sin, snaha, unuke, kćerka. Osim meda, proizvodim med u saću, polen, pergu, propolis i propolis kapi“, kaže Milorad Gligorević, jedan od najstarijih semberskih pčelara.
 
Milorad kaže da su njegove pčele uglavnom stacionirane na porodičnom imanju, a ponekad ih seli na medonosno bogatije i raznovrsnije lokacije. U prosječno dobroj pčelinjoj godini proizvede 20 do 25 kilograma meda po košnici. Ove godine, kaže, uspio je proizvesti pet do šest kilograma po košnici. Što se plasmana tiče, sve proda na kućnom pragu. 

Semberske novine - Semberija info