Njega kože nakon sunčanja :: Semberija INFO ::

 

Njega kože nakon sunčanja


Foto: wavebreakmedia_micro / freepik.com
Nakon što provedete dan na suncu, vaša koža će verovatno dobiti malo više bronze, ali ćete uz ten koji ste priželjkivali zaraditi još nešto: gornji sloj kože ostaće bez vlage, a što ste više preplanuli - više će i da dehidrira.

Mogu da nastanu i opekotine od sunca, s posledicama koje su teže nego što biste očekivali. Blage opekotine dovode do preranog starenja kože, dok su negativni efekti težih opekotina mnogo ozbiljniji.

Malo je poznata činjenica da slobodni radikali nastavljaju da oštećuju kožu satima nakon izlaganja suncu, tako da je nanošenje proizvoda posle sunčanja odlična ideja.

Najvažnije je da ostanete hidrirani. Iako na tržištu postoji mnogo hidratantnih proizvoda, možda je bolja opcija da se hidrirate iznutra.

Kad su proizvodi za hidriranje u pitanju, dermatolozi preporučuju one koji sadrže aloju veru jer, uz hlađenje i hidrataciju kože, ova biljka ima i antiinflamatorna svojstva. Potražite i one sa ceramidima (prirodni lipidi koji pomažu da gornji sloj kože ostane jak), lanolin (ima antibakterijsko dejstvo) i zob (bogata omega-6 masnom kiselinom).

Oni koji vole prirodniji režim treba u organizam da unose vitamin C, kamilicu i zeleni čaj.

Vitamin C je moćan antioksidans koji ne samo da sprečava dalje oštećenje od UVA i UVB zraka već pomaže proizvodnju kolagena, što ga čini moćnim sastojkom protiv starenja kože nakon sunčanja. Kamilica i zeleni čaj su, takođe, moćni antioksidansi sa antiinflamatornim svojstvima. Kada su u pitanju ove biljke, odaberite proizvode kao što su hidrosoli ili one koji sadrže jako razblažena eterična ulja.

Možete koristiti kupku od ovsene kaše, stavljati obloge od kamilice ili napraviti sprej da biste ohladili i umirili kožu.

Kod opekotina, dermatolozi sugerišu da visoke doze vitamina D takođe mogu da smanje upalu. Važno je da se držite podalje od proizvoda koji imaju zrnastu teksturu.