Kako sanirati opekotine od sunca na prirodan način? :: Semberija INFO ::

 

Kako sanirati opekotine od sunca na prirodan način?


Foto - Unsplash


Svima nam se desilo da izgorimo na suncu, ali podatak da osam od deset osoba generacije Z vjeruje da je normalno ili prihvatljivo izgorjeti tokom odmora zabrinulo je stručnjake.

Ako ipak dobijete opekotine od sunca, lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta mogu da pomognu da se bol smanji. Stavite hladne obloge i kremu ili sprej namijenjen za upotrebu poslije sunčanja na zahvaćena područja. Klonite se sunca dok opekotine u potpunosti ne prođu, poručuju stručnjaci.

Evo šta još možete da preduzmete kada pretjerate sa sunčanjem.

Prvo je ohladite

Za početak radite ono što biste sa bilo kojom vrstom opekotine - ohladite je. Kvasite svaki predio sa opekotinom hladnom vodom ili hladnom oblogom petnaest minuta. Hladnoća smanjuje oticanje i odvodi toplotu sa vaše kože.

Ako imate crvenilo svuda po tijelu, potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno. Možete kupiti gotov proizvod ili fino samljeti šolju ovsa u aparatu za mljevenje hrane i dodati ga vodi.

Zeleni čaj sadrži sastojke koji pomažu da se koža zaštiti od oštećenja ultraljubičastim zračenjem i da se smiri zapaljenje, te ga možete koristiti kao obloge. Skuvajte lonče zelenog čaja, sačekajte da se ohladi, potopite krpu u čaj i koristite je kao oblogu.

Upotrijebite i rashlađujuće, mirisne osobine nane da biste umirili crvenilo od sunca. Možete da napravite čaj od nane ili dodate dvije kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smjesu, natopite njome meku krpu i nježno kvasite mjesto sa opekotinom.

Sredstva za umirenje bolova


Posebno bolna mjesta koja su stradala od sunca nježno istrljajte kriškama krastavca ili krompira. I krastavac i krompir sadrže jedinjenja koja hlade i pomažu da se smanji otok.

Sirće takođe ima umirujuće dejstvo, ono pomaže da se ublaže bol, svrab i zapaljene. Potopite nekoliko listova kuhinjskog ubrusa u bijelo (alkoholno) ili jabukovo sirće i položite ih na mjesta sa opekotinama. Ostavite ih tako dok se papir ne osuši i ponavljajte tretman onoliko često koliko vam prija. Ako vas opekotina svrbi, okupajte se u prohlađenoj vodi kojoj ste dodali dvije šolje sirćeta.

Bol smiruju i kapsule vitamina E, polomite jednu i stavite na kožu.

Stavite premaz

Mazanje jogurtom ili kiselim mlijekom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca, jer ublažava simptome poput peckanja i osjećaja zategnute kože. U naprednijoj varijanti prekrijte opekotinu pastom napravljenom od ječma, kurkume i jogurta, upotrebljavajući jednake dijelove svakog od njih. Ovaj melem osim što umiruje i hidrira iritiranu kožu, ujedno smanjuje upalu.

Da li pozvati ljekara?


Odmah pozovite ljekara (ili hitnu pomoć) ako je osoba koja ima opekotinu od sunca konfuzna i dezorijentisana ili je preslaba da bi stajala. Takođe pozovite ljekara ako su prisutni veoma veliki plikovi (više od 1,5 cm u prečniku) ili znaci infekcije na oštećenoj koži, kao što su gnoj, crvene brazde ili rastuća osjetljivost kože. Djecu sa ozbiljnim opekotinama treba odmah odvesti kod ljekara, prenosi Kurir.


Izvor: Kurir / Nezavisne