Emocionalni vampiri i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima – razgovarali smo sa Majom Savanović Zorić :: Semberija INFO ::

 

Emocionalni vampiri i energetski vampiri: Prepoznavanje i zaštita u međuljudskim odnosima – razgovarali smo sa Majom Savanović ZorićU današnjem svijetu gdje su emocije ključne za naše fizičko i mentalno zdravlje, razgovarali smo s Majom Savanović Zorić, psihologom i sistemskim porodičnim psihoterapeutom, o važnosti postavljanja granica, prepoznavanju emocionalnih i energetskih vampira i očuvanju pozitivnog raspoloženja. Kroz njezine savjete, otkrijte kako graditi zdrave međuljudske odnose i zaštititi se od negativnih uticaja, pružajući sebi prostor za rast i dobrobit.

Kako emocije i raspoloženje utiču na naše fizičko zdravlje?

Emocije i raspoloženje imaju značajan uticaj na naše fizičko zdravlje. Kada smo ljuti ili uznemireni, u našem tijelu dolazi do povećanja nivoa hormona stresa poput adrenalina i kortizola. To može dovesti do povećanja krvnog pritiska, lučenja želudačne kiseline, spazama kapilara, te opšteg narušavanja metaboličkih procesa. S druge strane, pozitivne emocije i dobro raspoloženje podstiču lučenje hormona sreće, poput endorfina i serotonina, što poboljšava rad kardiovaskularnog sistema, jača imunitet i produžava životni vijek.

Šta se dešava sa našim tijelom kada smo izloženi toksičnim odnosima?
 Toksični odnosi mogu ozbiljno narušiti naše mentalno i fizičko zdravlje. Dugotrajno izlaganje neprijatnim emocijama može izazvati hronični stres, što dovodi do stalno povišenih nivoa kortizola. To može rezultirati raznim zdravstvenim problemima, uključujući oslabljeni imunitet, probavne smetnje, srčane probleme i mentalne poremećaje poput anksioznosti i depresije. Zato je važno postaviti granice i zaštititi se od negativnih uticaja.

Danas bismo posebno željeli razgovarati o  tzv. emocionalnim vampirima i energetskim vampirima. Možete li nam objasniti ko su emocionalni vampiri,a ko energetski i da li postoji razlika?

Emocionalni vampiri su osobe koje iscrpljuju energiju iz drugih ljudi. Oni često manipulišu emocijama, koristeći razne taktike kako bi privukli pažnju i kontrolisali druge. To može biti kroz konstantno žaljenje, dramu, pasivno-agresivno ponašanje ili direktne napade. Oni mogu biti članovi porodice, prijatelji ili kolege.
Postoji razlika između energetskog i emocionalnog vampira. Naime, i jedni i drugi vas nakon kraće komunikacije ostavljaju u osjećaju iscrpljenosti i manjku mentalne energije. Međutim, energetski vampiri najčešće nemaju loše namjere, odnosno nisu svjesni da je razgovor s njima toliko iscrpljujući. Problem je što nemaju dovoljno razvijene komunikacijske i socijalne vještine, teško prepoznaju da pričanje o sebi i potreba za stalnom pažnjom za druge mogu biti prilično naporni.
Iako su zahtjevni sugovornici, nisu nepristojni i nekulturni, ali ipak ne shvaćaju kako upravljati komunikacijom u kojoj bi obje strane trebale imati neku vrstu zadovoljstva i ugode. U tome im otežava manjak empatiije i nemogućnost prepoznavanja suptilnih neverbalnih znakova druge osobe kako bi u skladu s tim preusmjeravali komunikaciju. Međutim, nemaju namjeru nikoga manipulirati ni umanjivati nečiju vrijednost kako bi sebe uzdizali, što ih razlikuje od emocionalnih vampira.

Kako možemo prepoznati takve toksične  interpersonalne odnose u našem životu?
Prvi korak je obratiti pažnju na svoje emocionalne reakcije. Ako se nakon susreta s određenom osobom osjećate iscrpljeno, anksiozno ili loše u vezi sa sobom, to može biti znak toksičnog odnosa. Takođe, ako primjetite da stalno dajete, a malo ili ništa ne dobijate zauzvrat, ili ako osoba koristi manipulaciju da bi dobila ono što želi, to su jasni znaci emocionalnog vampira. Emocionalni vampiri često imaju određene obrasce ponašanja. Mogu stalno tražiti pažnju, dramatizovati svoje probleme ili stalno biti u potrazi za podrškom bez uzvraćanja istom mjerom. Takođe, mogu biti veoma kritični ili manipulativni. Ključno je prepoznati da li nam neko oduzima energiju umjesto da je doprinosi.

Koje su neke od strategija za zaštitu od emocionalnih i energetskih vampira?

Postavljanje jasnih granica je ključno. Morate biti jasni u komunikaciji o tome šta je prihvatljivo, a šta nije. Takođe, važno je razviti asertivnost i naučiti kako reći "ne" bez osjećaja krivice. Takođe je važno naučiti izražavati svoje potrebe i očekivanja na jasan način. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas podržavaju i osnažuju. Ako je potrebno, ne bojte se potražiti pomoć od stručnjaka, poput psihoterapeuta, koji vam može pomoći da razvijete strategije za nošenje s toksičnim osobama.

Kako možemo zaštititi svoje emocionalno zdravlje i održati dobro raspoloženje?
Zaštita emocionalnog zdravlja počinje sa samospoznajom i postavljanjem granica. Važno je biti svjestan svojih emocija i prepoznati kada nam neko ili nešto narušava raspoloženje. Dakle, ne morate ići na svaku kafu na koju vas pozovu, ne pokazujte osjjećanja u njihovom društvu, izbegavajte putovanja sa njima, a na poslu komunicirajte samo onoliko koliko je neophodno da biste realizovali zadatke. I na kraju, ne pokušavajte da mijenjate energetske vampire, odmaknite se i uspostavite kontrolu nad tim odnosom - to će ih najviše boljeti. U najekstremnijim slučajevima, ako vas emotivno i psihički opterećuju, eliminišite ih iz svog života, jer sebi morate biti najvažniji! Trebamo se okružiti ljudima koji nas podržavaju i podižu, te naučiti kako se nositi sa negativnim emocijama na zdrav način. 

Kako prijatelji mogu igrati ulogu neformalnih terapeuta, i koja su ograničenja tog pristupa?
Prijatelji mogu biti velika podrška, pružajući emocionalnu podršku i savjete. Međutim, oni nisu obučeni profesionalci i mogu imati ograničene kapacitete za rješavanje ozbiljnih problema. Važno je ne opterećivati prijatelje previše i znati kada je vrijeme da potražite profesionalnu pomoć. Važno je prepoznati kada nam je potrebna stručna pomoć i ne opterećivati prijatelje sa problemima koje oni nisu sposobni riješiti. Granicu treba postaviti tako da se ne oslanjamo isključivo na prijatelje za emocionalnu podršku, već da koristimo i profesionalne resurse kad je to potrebno.

Šta biste poručili našim čitaocima za kraj?

Preporučujem započeti jutro sa zahvalnošću – sjetiti se nekoliko stvari na kojima smo zahvalni. Takođe, korisno je imati rituale koji nam donose radost, bilo da je to šoljica omiljenog čaja, jutarnje vježbanje, ili slušanje omiljene muzike. Izbjegavanje negativnih vijesti i društvenih mreža odmah po buđenju takođe pomože da zadržimo pozitivan ton na početku dana. Ključno je da njegujemo pozitivne odnose i emocionalno zdravlje, jer to direktno utiče na naše fizičko zdravlje i kvalitet života. Naučimo da cjenimo one koji nam donose radost i da se zaštitimo od onih koji nas emocionalno iscrpljuju jer čvrsto vjerujem u onu krilaticu da nema zdravlja, bez mentalnog zdravlja.

Maja Savanović Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut