Koji ginekološki poremećaji su najčešći? :: Semberija INFO ::

 

Koji ginekološki poremećaji su najčešći?


https://pixabay.com/photos/woman-belly-stomachache-heart-3186730/
 

Koji ginekološki poremećaji su najčešći?

Ginekološki poremećaji obuhvataju širok spektar zdravstvenih problema koji mogu uticati na reproduktivno zdravlje žena. Od mladih djevojaka koje tek ulaze u pubertet, do žena u menopauzi, ovi poremećaji mogu imati značajan uticaj na život i opšte zdravlje žena.

Ukoliko vas interesuje koji su to najčešći poremećaji koji se mogu javiti kod žena, nastavite da čitate.

Policistični jajnici

Policistični jajnici su najčešći ginekološki poremećaj koji pogađa djevojke. Glavnim uzročnikom policističnih jajnika se smatra stres, kao i neaktivni i pretežno sedentarni način života.

Ciste koje se formiraju na jajnicima mogu uzrokovati hormonalne disbalanse koji mogu dovesti do nepravilnih menstruacija, prekomjerne maljavosti, akni i problema sa plodnošću. Ukoliko primijetite neke od ovih simpota, trebalo bi da posjetite ginekološku ordinaciju.

Tačni uzroci policističnih jajnika nisu potpuno jasni, ali se vjeruje da genetika i promjene u hormonima igraju veliku ulogu. Liječenje ovog stanja može uključivati ljekove za regulisanje menstruacije i hormonske nivoe, kao i terapiju za poboljšanje plodnosti kod žena koje žele da zatrudne.

Takođe, ovo stanje može dovesti do insulinske rezistencije, prekomjerne gojaznosti, kao i do dijabetesa.

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem tkivo koje oblaže unutrašnjost materice raste izvan nje. Ovo tkivo može rasti na jajnicima, mokraćnoj bešici ili drugim organima u karlici.

Endometrioza može uzrokovati bolne menstruacije, bol tokom seksualnog odnosa, bol u karlici van menstruacije i probleme sa plodnošću. Iako uzroci endometrioze nisu potpuno razumljivi, faktori kao što su genetika, hormonalne promjene i imunološki faktori mogu doprinijeti njenom razvoju.

Liječenje endometrioze može uključivati ljekove za kontrolu simptoma, hormonsku terapiju ili hirurške zahvate radi uklanjanja endometrijskih naslaga.

Amenoreja

Amenoreja je medicinski termin koji označava izostanak menstruacije kod žena u reproduktivnom periodu. Ovo stanje može biti uzrokovano različitim faktorima i može imati različite posljedice za reproduktivno zdravlje žene.

Postoje dvije kategorije, a to su psihološka i patološka. Psihološka amenoreja se javlja prije perioda adolescencije, tokom trudnoće i u periodu poslije menopauze. Patološka amenoreja se definiše kao izostanak menstruacije tokom najmanje tri ciklusa, ili izostanak menstruacije do 16. godine kod djevojčica koje prolaze kroz pubertet, uz nedostatak razvoja sekundarnih polnih karakteristika.

Infekcije vaginalnog područja

Infekcije vaginalnog područja su jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojima se žene suočavaju. Gljivične infekcije, bakterijske vaginoze i infekcije izazvane seksualno prenosivim bolestima, poput hlamidije i gonoreje, mogu uzrokovati tegobe, nelagodu, svrab, iritaciju i neugodan vaginalni sekret.

Ovi problemi mogu biti posljedica disbalansa normalne vaginalne flore, neadekvatne higijene ili seksualnih aktivnosti.

Menstrualni poremećaji

Menstrualni poremećaji su još jedan čest problem među ženama. To mogu biti nepravilni ciklusi, obilne ili oskudne menstruacije, bolni periodi ili potpuni izostanak menstruacije.

Uzroci menstrualnih poremećaja mogu biti raznovrsni, uključujući hormonalne promjene, stres, poremećaje ishrane, problem sa štitastom žlijezdom ili policistične jajnike. Dijagnoza ovih poremećaja obično zahtijeva detaljan pregled kod ginekologa i moguće laboratorijske testove.

Fibroidi

Fibroidi ili miomi su benigni tumori koji se javljaju u materici žena reproduktivne dobi, mogu se pojaviti kod čak 40% žena koje imaju mjesečni menstrualni ciklus. Iako su obično benigni, fibroidi mogu uzrokovati različite simptome, uključujući bol u karlici, obilne menstruacije, često mokrenje ili pritisak na okolne organe.

Uzroci fibroida nisu potpuno razjašnjeni, ali se smatra da hormonalne promjene, genetika i faktori životnog stila igraju ulogu u njihovom razvoju. Hormon estrogen odgovoran je za povećanje mioma.

Za liječenje fibroida mogu se koristiti ljekovi, hormonska terapija ili hirurški zahvati, u zavisnosti od težine simptoma i želje žene da zadrži reproduktivnu funkciju.

Rak reproduktivnih organa

Rak reproduktivnih organa, uključujući rak grlića materice, rak endometrijuma i rak jajnika, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem među ženama. Rano otkrivanje ovih karcinoma ključno je za uspješno liječenje. Redovni pregledi kod ginekologa, Papa testovi i druge procedure mogu pomoći u ranom otkrivanju ovih vrsta karcinoma.

Rak grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma kod žena. Faktori rizika za razvoj raka grlića materice uključuju infekciju humanim papiloma virusom (HPV), pušenje, slab imunološki sistem i seksualnu aktivnost u ranoj dobi.

Simptomi raka grlića materice mogu uključivati neobično vaginalno krvarenje, bol tokom seksualnog odnosa i bol u karlici.

Rak jajnika je jedan od najsmrtonosnijih oblika ginekoloških karcinoma, jer često nema ranih simptoma i otkriva se u kasnijim stadijumima. Faktori rizika za rak jajnika uključuju genetske predispozicije, kao što su mutacije gena BRCA1 i BRCA2, starost, upotrebu hormonske terapije za menopauzu i istoriju raka dojke ili crijeva.

Simptomi raka jajnika mogu biti nespecifični i uključivati nadutost, bol u karlici, promjene u apetitu i težini, osjećaj sitosti brzo nakon jela i promjene u učestalosti mokrenja.

Redovni pregledi kod ginekologa, brza reakcija na simptome i pravovremeno liječenje neophodni su za održavanje reproduktivnog zdravlja i prevenciju ozbiljnih komplikacija.

Edukacija o ginekološkim poremećajima, promocija zdravog načina života i podrška ženama koje se suočavaju sa ovim problemima su vrlo značajne za podizanje svijesti i sprečavanje daljih komplikacija, a samim tim pomažu ženama da vode zdraviji i srećniji život.

Avokado