Najzdraviji kolač na svijetu: Recept iz Grčke star je 6.000 godina, a tajna je u samo dva sastojka :: Semberija INFO ::

 

Najzdraviji kolač na svijetu: Recept iz Grčke star je 6.000 godina, a tajna je u samo dva sastojka


Ova ljekovita poslastica se spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion.

U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu.

Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gdje su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žljezde.

Čuveni Grčki pisac i „otac” istorije Heradot nazvao je pasteli lijekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima, prenosi Krstarica.

Što je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dve super zdrave namirnice – susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Koristi i ljekovita svojstva Pastelija

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rješava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon tri nedelje redovnog korišćenja.

Nova studija Klinikal Džurnal ov Nutrišn potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidanasa.

Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma.

Izvorni recept za Pasteli

Sastojci:

300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog susama)
300 grama prirodnog meda

Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Možete ga napraviti i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sisama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo).

Lagano popržite sjemenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomješajte ove dve namirnice u posudi. Prjje stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lješnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice, ploču ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice ili pravougaonike u cijele sjemenke susama.

Gotove pastelije poredajte na neki poslužavnik i stavite sve u hladnjak.

Kao lijek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.

Budite umjereni jer se radi o energetskoj „bombi”.