Bolest savremene žene :: Semberija INFO ::

 

Bolest savremene žene


Endometrioza, bolest savremene žene, je stanje koje ne pogađa samo nju, već i cijelu porodicu, zbog čega je važno ukazati na simptome, kao i njihovu razliku od stanja sa kojima se najčešće miješa – bolni ciklusi ili grčevi. Složena priroda ovog hroničnog stanja, kao i dugotrajan proces u otkrivanju i dijagnostikovanju, doveli su do toga da postoji mnogo mitova i zabluda po pitanju endometrioze, koju danas zovemo i bolest savremene žene. Iz tog razloga, govorimo o nekim od najčešćih mitova koje viđamo na internetu, kao i istine koje stoje iza njih. Lista koja je nije konačna, u pitanju je kolekcija najčešćih pretpostavki i komentara iznijetih na internetu. Žene pogođene endometriozom susreću se sa tvrdnjama da imaju nizak prag tolerancije na bol, a nerijetko i optužbama da su bolest dobile seksualnim putem. U želji da razlikujete netačne od provjerenih informacija, predstavljamo kolekciju najrasprostranjenijih mitova o endometriozi.

Jaki menstrualni grčevi

Prečesto se na pomen endometrioze dobiju izjave poput: „A da, znam za to, to su oni jaki grčevi“, ili „Ma, popiješ tablete za bol i grč prođe“. Ono što se ne zna jeste da endometrioza nije sinonim za jake menstrualne grčeve, niti „malo jača menstruacija“. U pitanju je bolest koja, u zavisnosti od stepena tegoba, parališe normalno svakodnevno funkcionisanje. Česte promjene raspoloženja, nadutost stomaka i zatvor, uporne glavobolje, obilno krvarenje, bolni seksualni odnosi samo su neki od propratnih simptoma endometrioze i kao takvi pojavljuju se i prije i poslije samog ciklusa.

Operacija je lijek

Pored trudnoće, operacija je jedna od čestih preporuka za liječenje endometrioze. Laparoskopija, histerektomija neke su od procedura koje se preporučuju kao način liječenja endometrioze. Pa ipak, treba znati da, iako je operacijom moguće ukloniti izraslo tkivo, ono se može vratiti na istom ili drugom mjestu u tijelu žene.

Dobija se nakon 25. godine

Većina stručnjaka se slaže sa tvrdnjom da su žene u reproduktivnom dobu (25-40) najčešće pogođene ovim hroničnim stanjem. Pa ipak, endometrioza se može otkriti u različitom uzrasnom dobu, uključujući i adolescenciju i menopauzu. Brojna istraživanja su pokazala da simptomi endometrioze često počinju u tinejdžerskim godinama, ali se često odbacuju usljed pretpostavke da djevojčice još uvijek ne poznaju dovoljno svoje tijelo. Usljed toga, do dijagnoze dolazi u kasnijim godinama, zbog čega se ustalilo mišljenje (mit) da žene ne oboljevaju od endometrioze prije 25-te godine.

Trudnoća liječi

Trudnoća, kao prvi i osnovni i univerzalni lijek uredno se „prepisuje“ svim ženama koje pate od endometrioze. Pa ipak, u pitanju je tvrdnja koja se olako uzima kao istina, iako za nju ne postoje i validni medicinski dokazi. Ono što znamo da vezuje trudnoću kao lijek za endometriozu jeste činjenica da žene tokom trudnoće nemaju cikluse, nivo progesterona u tijelu raste i to u nekim slučajevima umiruje simptome endometrioze. Međutim, treba istaći da je u pitanju privremeno ublažavanje simptoma koji se nakon porođaja obično vraćaju.

Koliko dugo traju napadi

Bol izazvan endometriozom nije striktno vezan za mjesečni ciklus i može se pojaviti bilo kad i u bilo kom obliku. Bol u donjem dijelu stomaka, tzv. karlični bol, javlja se i mimo ciklusa, a i tokom i nakon seksualnog odnosa. Pored toga, žene koje pate od endometrioze mogu iskusiti hronični bol, ali i gastrointestinalne tegobe, pa i probleme povezane sa crijevima, a u zavisnosti od toga gdje se tkiva endometrijuma u tijelu pojavljuju. Ovaj upalni proces tako utiče na kvalitet života žene i njenu sposobnost za učenje, posao, porodicu, druženje sa prijateljima.