U PETAK POČINjU TRADICIONALI „VIŠNjIĆEVI DANI“, 29. PO REDU :: Semberija INFO ::

 

U PETAK POČINjU TRADICIONALI „VIŠNjIĆEVI DANI“, 29. PO REDU


Novembar u znaku Višnjića

Novembar je mjesec, kada se tradicionalno u Bijeljini održavaju „Višnjićevi dani“. Ovogodišnja tradicionalna manifestacija, 29. po redu, počinje četvrtog i trajaće do osmog novembra, a obilježiće je bogat program.
U petak, četvrtog novembra, u 10 časova zvanično će biti otvoreni „Višnjićevi dani“ polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću i podizanjem zastave na platou ispred JU Nardone biblioteke „Filip Višnjić“ Bijeljina. Nakon toga, istoga dana od 11 časova slijede takmičenja recitatora i besjednika osnovnih i srednjih škola u Galeriji i velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ Bijeljina, a u 18 časova biće održana promocija knjige „Pansion gospođe Hadživuković“, autora Tihomira Nestorovića u prostorijama biblioteke.

 

Narednog dana, u subotu sugrađani će moći uživati u predstavi „Hasanaginica“ u izvođenju glumaca JU Gradskog pozorišta „Semberija“ u velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“, a za sve posjetioce ulaz će biti besplatan.
Nedjelja,šesti novembar rezervisan je za poetsko – guslarsko veče posvećeno Filipu Višnjiću, jednom od najpoznatijih srpskih guslara i tvorca srpskih epskih narodnih pjesama, koje će se održati u velikoj sali Centra za kulturu od 19 časova.

Prema programu ovogodišnje manifestacije, u ponedjeljak u prostorijama biblioteke od 13 časova biće održan program Saveza slijepih i slabovidih lica RS, a od 17,30 časova, takođe, u prostorijama biblioteke biće otvorena izložba „Papir govor – papirni novac Srbije i Jugoslavije od 1887 – 1996“, autora arheologa kustosa Nebojše Dimitrijevića, a u 18 časova biće održana promocija knjige „Dnevnik ratnog hirurga“, autora dr Miodraga Lazića.  Istog dana, od 19 časova i 30 minuta biće održana Svečana akademija u velikoj sali  Centra za  kulturu.

Posljednjeg i završnog dana ovogodišnje manifestacije u  9 časova biće služena praznična liturgija u pomen Filipu Višnjiću u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Bijeljini, a od 11 časova održaće se okrugli sto na temu „Položaj kulture u Gradu Bijeljina“ u Centru za kulturu. Nakon toga, od 14 časova u prostorijama Narodne biblioteke „Filip Višnjić“, biće saopšteni rezultata literarnog konkursa, takmičenja recitatora i besjednika, kao i dodjela nagrada, a u 15,30 časova predviđeno je spuštanje zastave „Višnjićevih dana“ i zatvaranje manifestacije.
Organizator „Višnjićevih dana“ je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ – Gradski odbor Bijeljina u saradnji sa Gradskom upravom Grada Bijeljina, ustanovama kulture i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.