ODRŽAN JOŠ JEDAN BAZAR RUKOTVORINA U JANJI :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN JOŠ JEDAN BAZAR RUKOTVORINA U JANJI


U organizaciji Udruženja žena „Žena“ iz Janje i Fondacije „Lara“ iz Bijeljine danas je održan sedmi Multietnički bazar zimnice i rukotvorina te panel diskusija pod nazivom „Janja – nekad i sad“.

Djela svojih ruku predstavile su 32 ekipe izlagača iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine (Bijeljina, Janja, Živinice, Tuzla, Lukavac, Srebrenik, Visoko, Brčko i dr.). Uglavnom je riječ o udruženjima žena koje, poput žena iz Janje, svoje slobodno vrijeme koriste kako bi se međusobno pomagale i podržavale u različitim projektima. U Janji su danas izložene razne rukotvorine i tradicionalna jela, sve u cilju promocije vještina, tradicije i razmjene iskustva.

-Zadovoljstvo je biti danas u Janji i uživati među ovim vrijednim i veselim ženama. Grad Bijeljina je uvijek bio na raspolaganju svim organizacijama civilnog društva u njihovom nastojanju da našu zajednicu učine boljom, sretnijom i produktivnijom. Tako je bilo i tako će biti“, izjavila je prilikom otvaranja manifestacije Tatjana Pantić, menadžer Grada Bijeljina.

Pored izložbeno-prodajnog dijela manifestacije u prostorijama Udruženja žena u Janji održana je i panel diskusija na temu: „Janja – nekad i sad“. Zainteresovanim mladim osobama iz Janje svoja iskustva su prenijeli: Mirsada Rešidović (novinarka, aktivista Fondacije „Lara“), Radislav Borovčanin (predsjednik Savjeta MZ Janja) i Mujo Bogaljević (član Savjeta MZ Janja).



-Današnji program je zamišljen tako da na jedno mjesto okupi različite ljude i to tako da ta različitost bude naša snaga. Mladim ljudima smo danas približili neku sliku Janje iz prošlih vremena kada je Janja bila brend socijalističke Jugoslavije, kada se za Janju i njene vrijedne  domaćine znalo od Makedonije do Slovenije. Naš je zadatak da mladima prenesemo našu želju i nastojanje da Janja opet povrati svoj stari sjaj i da bude mjesto u kojem će lijepo moći živjeti svi dobri ljudi, bez obzira na bilo kakve razlike“, rekao je Radislav Borovčanin, predsjednik Savjeta MZ Janja.

Današnja manifestacija u Janji dio je lokalne mirovne akcije „Promocija pomirenja kroz njegovanje kulturnih tradicija, običaja i afirmaciju različitosti“ čiji je cilj promocija međuentitetskog i međureligijskog dijaloga i transformacija društvenih odnosa kroz informisanje, razmjenu kulturnih tradicija i običaja i unapređenje saradnje različitih grupa stanovništva u naselju Janja.



Multietnički bazar i panel diskusija dio su projekta „Ženski karavan za pravdu i pomirenje“ koji Fondacija „Lara“ realizuje uz pomoć projekta Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).


Semberija info