BIJELjINA: "Dan sjećanja na Mihajla Pupina" :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: "Dan sjećanja na Mihajla Pupina"



"Dan sjećanja na Mihajla Pupina", koji su danas zajedno  organizovali  Narodna biblioteka "Filip Višnjić", Tehnička škola "Mihajlo Pupin" i Odbor "Teslijanum", održan je u okviru obilježavanja 170 godina od rođenja ovog velikog srpskog naučnika.

Književnik, istoriograf i publicista Radovan Kalabić rekao je da Pupin nije bio samo naučnik koji je svojim djelom zadužio svjetsku nauku, nego i veliki nacionalni radnik.

-Pupin je bio osnivač Srpske narodne odbrane u Americi, jedne od najznačajnijih srpskih organizacija u svijetu koja i danas postoji i radi. Bio je prvi počasni konzul Kraljevine Srbije u SAD, kao i veliki borac za istinu o Srbiji u Prvom svjetskom rat", rekao je Kalabić i podsjetio da je Pupin bio i prvi Srbin koji je dobio Pulicerovu nagradu za književno djelo.

Direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Milenko Maksimović je istakao da škola  u znak sjećanja na velikog srpskog naučnika organizuje različite manifestacije.

-Želimo da našim učenicima i sugrađanima ukažemo na značaj ovog naučnika koji je mnogo doprineo srpskom rodu, ali i učinio mnogo za cijeli svijet", rekao je Maksimović.


​Semberija info: S. Nikolić