ПЛАТИНИ И БЛАТЕР ОПТУЖЕНИ ЗА ПРЕВАРУ У ШВАЈЦАРСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПЛАТИНИ И БЛАТЕР ОПТУЖЕНИ ЗА ПРЕВАРУ У ШВАЈЦАРСКОЈ


Против бивших званичника Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Сепа Блатера и Мишела Платинија подигнута је данас оптужница за превару и друга кривична дјела, саопштила је Канцеларија државног тужиоца Швајцарске.

Блатеру (85) и Платинију (66) ће се за неколико мјесеци судити у федералном кривичном суду у Белинцони, послије шестогодишње истраге контроверзне исплате два милиона долара, а ако буду проглашени кривим, могли би да буду осуђени на вишегодишње казне затвора, преноси Ројтерс.

Случај је отворен у септембру 2015. године и довео је до Блатерове смјене са функције предсједника ФИФА, и окончао кампању тадашњег предсједника УЕФА Платинија да замијени свог бившег ментора.

У фокусу истраге био је Платинијев писани захтјев ФИФА у јануару 2011. године да му се исплате заостале додатне зараде за обављање функције саветника предсједника током Блатеровог првог мандата, од 1998. до 2002. године за коју тужиоци наводе да прикупљени докази потврђују да су правно неутемељене.

Блатер је, између осталог, оптужен за превару, проневјеру средстава ФИФА и фалсификовање документа, а Платини за превару, проневјеру и фалсификовање.

За оптужбе за превару и фалсификовање могла би да буде изречена затворска казна до пет година.
 
(Тањуг)