Посљедица мањка занатлија у Српској: Мајстори дневно зараде и више од 300 КМ :: Semberija INFO ::

 

Посљедица мањка занатлија у Српској: Мајстори дневно зараде и више од 300 КМ


Foto: Freepik/senivpetr
Рад занатлија из године у годину је све боље плаћен, али је и даље веома тешко пронаћи мајсторе који ће на квалитетан начин обављати свој посао, сагласни су наши саговорници, који истичу да такво стање подиже цијену услуга, али самим тим и зараду занатлија.
 
Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, казао је у разговору за "Независне новине" да Српска муку мучу са мањком занатлија свих профила и да то годинама све више долази до изражаја.
 
"Керамичари, зидари, молери, вариоци, водоинсталатери, месари и возачи су радници којих буквално нема ни за лијека", казао је Братић и истакао да је велики број обучених занатлија отишао у иностранство, у потрагу за бољом платом, али наглашава да уопште немају потребе за тиме.
 
"Данас ниједан керамичар неће радити за плату зато што његова дневна зарада може прећи и 300 КМ, јер је његова дневница од 25 до 30 марака по квадрату", казао је Братић и истакао да је дневница зидара одавно прешла 100 КМ.
 
"Водоинсталатери немају дневницу по којој раде, него они наплаћују по излазу на терен и то кошта око 200 КМ", казао је Братић и додао да је доброг мајстора потребно чекати некада и по неколико седмица.
 
Истиче да данас мајстори могу јако пристојно да живе од свог рада и да су занатски послови много лакши него прије.
 
"Много је лакше сада радити него прије, јер сада имамо разне машине које мајсторима помажу у раду", рекао је Братић.
 
Нагласио је да се у односу на претходни период ништа није промијенило, односно да је заинтересованост код младих и даље јако мала.
 
Да већ годинама на тржишту Српске недостаје занатлија свих профила каже и Владимир Благојевић, директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука.
 
"Тако да сâм однос понуде и потражње дефинише цијену њихових услуга", казао је Благојевић.
 
Додао је да добар занатлија може данас да заради много више од просјечене плате у Српској, што, како каже, упућује на то да је потребно да се значајније промовише само занатство.
 
"Ученици који су завршили средњу школу, неки од занатских смјерова, могу одмах по завршетку школовања добити сигуран посао и много већа примања него што је то просјечна плата у Српској", казао је Благојевић.
 
Како је рекао, у Српској тренутно не постоји ниједна грана привреде, али ни дјелатности у којој не недостаје адекватне радне снаге, односно људи који знају квалитетно да раде.
 
Керамичар Синиша Васић из Приједора, који своје услуге нуди путем огласа, каже да постављање керамике по квадрату кошта 25 КМ и да има пуне руке посла.
 
"Не могу ни постићи све послове за које ме људи зову ", каже Васић.
 
(Независне)