Блинкен фрустриран због изненадне ескалације насиља у Либану :: Semberija INFO ::

 

Блинкен фрустриран због изненадне ескалације насиља у Либану


Фото - Танјуг
Државни секретар САД Ентони Блинкен изразио је данас незадовољство због изненадне ескалације насиља које прети да омете посредничке напоре да се успостави прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.

Он је током посете Каиру, где је допутовао на разговоре о прекиду ватре и односима САД и Египта, рекао да САД још увек процењују јучерашње експлозије пејџера у Либану, које се приписију Израелу.

САД заједно са међународним партнерима, укључујући Египат, настоје да посредују у успостављању прекида ватре у рату Израела и Хамаса у Гази који траје готово годину дана и смање напетост у време када израелски лидери прете да ће појачати војну акцију против Хезболаха у Либану.

Блинкен је одговарајући на питање о јучерашњим експозијама у Либану рекао да се увек изнова, када амерички и други међународни посредници верују да напредују у постизању споразума о прекиду ватре у рату Израела и Хамаса у Гази, деси нешто што отежа тај процес и може да га омете.

У експлозијама пејџера које користе чланови екстремистичке организације Хезболах у Либану погинуло је у уторак најмање 12 људи, укључујући једно дете. Израел није јавно рекао да је за то одговоран.

Блинкен је на конференцији говорио о недавном убиству шесторо од неколико десетина талаца које у Гази држе заточене припадници Хамаса откако су их отели 7. октобра прошле године у нападу на Израел после којег је почео рат у Гази.

У време када су објављене вести о убиству талаца преговарачи су напредовали у договору о времену и другим детаљима размене талаца за палестинске затворенике у израелским затворима, рекао је амерички државни секретар.

Блинкен је данас поновио саопштења администрације САД да се још увек прикупљају информације о експлозијама у Либану и одбио да их детаљно коментарише.

Он је данас током десете посете Блиском истоку од почетка рата у Гази разговарао са председником Египта Абделом Фатахом ел-Сисијем и министром спољних послова Бадр Абделатијем.

Блинкен је рекао да је у разговорима о прекиду ватре у Гази и ослобађању талаца најважније да обе стране покажу да заправо желе споразум.

„Најважнија ствар у овом тренутку је да се види демонстрација политичке воље”, рекао је Блинкен.

Премијера Израела Бењамина Нетаниахуа оптужују да успорава преговоре јер би споразум могао да означи пад његове чврсторукашке коалиционе владе у којој се неки чланови противе сваком споразуму са Палестинцима.


Извор: Политика