САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Уређено високо образовање – признате дипломе и знање студентима :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: Уређено високо образовање – признате дипломе и знање студентима


Неформална група студената "Акредитоване високошколске установе - признате дипломе" је данас у Добоју организовала уличну акцију како би студентима и осталим суграђанима представила које су високошколске установе у Републици Српској акредитоване а које не и упознала их са својим досадашњим активностима у борби за уређено високо образовање.

Са суграђанима су подијелили информацију да је у Државни регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, који води Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ (ХЕА) из РС уписано укупно 15 високошколских установа, док је у регистру Агенције за високо образовање Републике Српске (АВОРС) укупно 18 високошколских установа.

“Истичемо и овај пут да и даље постоји неусаглашеност регистара у БиХ, на које смо у више наврата указивали. 21. маја смо послали отворено писмо на више адреса надлежних за високо образовање у БиХ, како би још једном указали на овај проблем. Као примјер наводимо вишегодишње нерјешавање статуса Високе школе "Колеџ козметологије и естетике" Бања Лука и Високе школе за туризам и хотелијерство Требиње, које се налазе у регистру код АВОРС, а које ни послије 17 година рада и издавања диплома, још увијек нису уписане у Државни регистар. Такође, у регистру АВОРС се и даље налази Висока школа за економију и информатику у Требињу, којој је одбијена акредитација установе и пријављеног студијског програма још прошле године, чиме, према ставу надлежних, не може више обављати дјелатност високог образовања” – став је студентских активиста.



Студентски активисти истичу и да су отворено писмо послали Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, Центру за информирање и признавање докумената из области високог образовања (ЦИП), Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и Агенцији за високо образовање Републике Српске (АВОРС), указавши им да су студенти ти који ће највише трпјети посљедице избијања и спорог рјешавања афере купопродаје диплома “Кластер”. 

„Питали смо их због чега се тако дуго чека на конкретне резултате у њеном расвјетљавању. Из Тужилаштва је речено да је истрага у завршној фази и да се у наредним данима може очекивати подизање оптужнице.“ – кажу студентски активисти.

Подсјећамо, у државни регистар уписани су Универзитет у Бањој Луци, Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука, Универзитет за пословне студије Бања Лука, Универзитет у Источном Сарајеву, Висока пословно техничка школа Добој, Висока медицинска школа Приједор, Универзитет “Бијељина” Бијељина, Универзитет Синергија Бијељина, Независни универзитет Бања Лука, Висока школа Бања Лука Цоллеге, Паневропски универзитет “Апеирон” Бања Лука, Висока школа за примјењене и правне науке ''Прометеј'' Бања Лука, Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево-Соколац, Висока медицинска школа здравства Добој и Слобомир П Универзитет. У државни регистар нису уписане Висока школа за економију и информатику Приједор и Висока школа "Колеџ козметологије и естетике" Бања Лука, које се налазе у регистру АВОРС.

„Само сређено високо образовање, а у том домену је разоткривање и процесуирање свих негативности и незаконитости у високом образовању, може донијети признате дипломе и знање студентима“ – закључују студентски активисти.

​Više o aktivnostima neformalne grupe studenata pronađite na Facebook stranici STOP  HYPERLINK "https://www.facebook.com/AkreditovaneVSUPriznateDiplome"neakreditovanim HYPERLINK "https://www.facebook.com/AkreditovaneVSUPriznateDiplome" visokoškolskim ustanovama.