Dr Lazić: Semberija će imati živa sela, a korisnici pravi domaći proizvod vrhunskog kvaliteta :: Semberija INFO ::

 

Dr Lazić: Semberija će imati živa sela, a korisnici pravi domaći proizvod vrhunskog kvaliteta


Prim. Dr Mikajlo Lazić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine poručio je da je slušanje mladih i njihovih potreba prvi korak ka stvaranju održive budućnosti za semberska sela.

Kako je naveo u objavi na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, u razgovoru sa onima koji žive i rade na selu često čuje da ne žele da prodaju drvo, nego stolicu, odnosno da ne žele da prodaju sirovinu nego gotov proizvod.

“Tu je šansa da se Gradska uprava uključi i, u saradnji sa ministarstvima i Privrednom komorom, pomogne da, umjesto sirovine i primarnog proizvoda, tržištu ponude gotov proizvod spreman za konzumaciju. Nije to teško niti neizvodivo. Živimo u eri komunikacije i otvorenosti. Otvorimo mladim poljoprivrednicima mogućnost da svoj kajmak, sir, krastavac ili paprike na svom imanju pakuju u privlačnu ambalažu, brendiraju logom svog domaćinstva i plasiraju na police marketa”, rekao je dr Lazić.

Prema njegovim riječima, kao budući gradonačelnik, u to planira aktivno uključiti Gradsku upravu.

“Način na koji ću uključiti grad jeste da im se putem podsticaja pomogne u svim fazama razvoja od primarnog do gotovog proizvoda, da pomogne da svako od njih razvije savremenu ambalažu, sve upakuje kako treba i pomogne, putem Privrednog savjeta, da svako od njih nađe put do tržišta. Razvojna agencija grada neće nezainteresovano sjediti skrštenih ruku kao do sada. Imaće zadatak da aktivno prati kako se investiraju sredstva i kako korisnici podsticaja rade u prvoj godini. To je ključna stvar!”, poručio je dr Lazić.

Dr Lazić je istakao da one koji pokažu da su bolji od drugih, da imaju kvalitetan prozvod, da su najvrijedniji i najbolji, očekuju i dodatne subvencije.

“Grad će ih pratiti nastavkom finansiranja i naredne tri godine sve dok mladi poljoprivrednik "ne stane na svoje noge" i njegovo gazdinstvo postane u potpunosti samoodrživo. Kvalitetniji opstaju, a oni koji ne rade gube pravo na podsticaj, pa se i Gradska uprava fokusira na kvalitet i domaćinsko trošenje sredstava. Napominjem da mladi agronomi, sve vrijeme dok imaju subvenciju grada, imaju pravo i na sredstva Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 40.000 KM za nabavku osnovnih sredstava za ostanak na gazdinstvu i bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Posebnu pogodnost imaju nosioci gazdinstva mlađi od 35 godina koji imaju 10% veći podsticaj od starijih za proizvodnju primarnog proizvoda”.

Semberija će imati živa sela, a korisnici pravi domaći proizvod vrhunskog kvaliteta. Svi su na dobitku što i jeste cilj, poručio je dr Lazić.