Помама за расхладним уређајима: Клима и вентилатора се сјете тек када упекне сунце :: Semberija INFO ::

 

Помама за расхладним уређајима: Клима и вентилатора се сјете тек када упекне сунце


Foto: Ilustracija
Календарско љето стигло нам је у четвртак, иако љетне температуре трају већ данима, а тропске врућине донијеле су и већу потражњу за клима-уређајима и вентилаторима у Бањалуци, потврдили су за "Независне новине" продавачи ових уређаја.

Из тржног центра "Фис" Бањалука кажу да је, откако је сунце упекло, дошло и до веће продаје вентилатора и клима-уређаја, чије цијене су остале сличне прошлогодишњим.

"Цијене су сличне прошлогодишњим, најјефтинији вентилатор са постољем је 27 КМ, али траже се и они мало квалитетнији који су око 179 КМ. Многи ипак бирају клима-уређаје, а сад је до 30. јуна и попуст на њих од 10 одсто. Ми само продајемо клима-уређаје, док их овлаштени сервис уграђује да би људи имали право на гаранцију. Ми купцима дамо број сервиса и онда се они договоре, а колико знамо, прошле године цијена уградње је била око 200 КМ, али за ову годину нисмо сигурни", кажу из "Фиса".

Додају да се ријетко купци жале на купљене клима-уређаје, али се деси понека рекламација због недовољног познавања уређаја који су купили.

"Понекад се деси рекламација јер је купац мислио да уређај може и да хлади и да грије, а може само да хлади или, на примјер, грије до минус седам, а купац је мислио да може и до минус 10 или минус 15. Зато купци треба мало више да траже информације од трговаца при куповини", казали су за "Независне новине" из "Фиса".

Из фирме "Електромонт" Бањалука кажу за "Независне новине" да влада огромна потражња за клима-уређајима и додају да је то стандардна прича сваке године.

"Код нас, кад упекне сунце, онда се сјете да треба клима, а нису о томе размишљали прије три мјесеца, па се дешава да имамо гужве, и то је тако сваке године. Највише се траже јефтиније климе са уградњом, мада се деси да људи узимају климе и у вриједности од неколико хиљада марака, али то се рјеђе дешава, рецимо 200 према један одсто. Неко ће себи узети климу која кошта 3.500 до 4.000 КМ, а прода се и по 200 клима-уређаја који коштају од 750 до 950 или 1.000 марака. Дневно уградимо пет до шест клима, док их је на чекању око 50", казали су из ове фирме.

Потражња за климама у неким трговачким објектима почела је још у мају и да продавачи и мајстори који уграђују ове уређаје имају пуне руке посла кажу за "Независне новине" и из предузећа "Термо клима" у Трну.

"Ми вршимо уградњу и потражња је велика, тако да смо стално ангажовани. Тренутно се на уградњу клима-уређаја чека три до пет дана, а како су кренуле ове врућине, мало ће се дуже чекати. Код нас су само инвертер климе, немамо обичне, а цијене се крећу од 800 марака па навише, без уградње, док са материјалом и уградњом то дође додатних од 250 до 300 марака", казали су из овог предузећа.

У Сервису за поправку бијеле технике, расхладних и клима-уређаја "Прерадовић" казали су да је посљедњих дана права помама и гужва за уградњом уређаја за расхлађивање.

"Гужве су огромне и што се тиче кварова и монтажа, за све је велика потражња, чини нам се и већа него прошле године. На уградњу се чека од два до три дана, а цијене су још остале исте као и претходне године. Ми немамо продају апарата, али што се тиче монтажа, биле су око 200 КМ, с тим да су инвертер климе другачије и за њих је цијена 250 марака", казали су из овог сервиса.

И док су многи чекали јун и високе температуре па се тек онда сјетили клима-уређаја, Бањалучанин Марко С. каже да је климу купио још прије неколико мјесеци, јер није хтио чекати љето и високе температуре, па да тек тада купује овај уређај.

"Осим што нисам хтио чекати да угрије, хтио сам избјећи и гужве, јер сам претпостављао да ће у јуну и јулу бити већа потражња него током зиме. Искрено, изненадио сам се кад ми је уградња наплаћена 200 КМ, али нисам имао другог избора, јер сам морао бирати баш одређеног монтажера како бих имао касније гаранцију", каже он.

Додаје да живи у стану и да је клима била приоритет и морање, па је током бирања климе бирао скупљу и бољу.

(Независне)