Руске трупе први пут у Харкову употребиле моћне ваздушне бомбе ФАБ-500 :: Semberija INFO ::

 

Руске трупе први пут у Харкову употребиле моћне ваздушне бомбе ФАБ-500


ХАРКОВ- Руске снаге су данас први пут током напада на Харков лансирале моћне авионске бомбе ФАБ-500 са модулом за планирање и корекцију, изјавио је главни регионални тужилац за Харков Александар Филчаков.


"Двоструко су моћније од КАБ и ФАБ-250, које су раније свакодневно коришћене за бомбардовање Харкова", рекао је Филчаков.

Према његовим ријечима, двије ваздушне бомбе су испаљене са ловца Су-34 у близини села Мајскоје у Белгородској области, а од места испуштања до тачке удара је 65 километара, преноси Страна.уа.

Градоначелник Харкова Игор Терехов је појаснио да су у данашњем бомбардовању погођене приватне стамбене зграде, а неке од њих су уништене. 

"Претходно је оштећен и студентски дом једног од градских универзитета. Нема информација о мртвима или повријеђенима", навео је он на Телеграм каналу.

Ваздушне бомбе ФАБ-500 М-62 са универзалним модулима за планирање и корекцију (УМПЦ), ову муницију чине управљивом и високопрецизном. Су-34 носи четири од ових бомби, од којих свака садржи 300 кг експлозива у ТНТ еквиваленту.

Према руској војсци, такве бомбе омогућавају извођење удара са безбиједне удаљености од линије борбеног додира.


Извор: Танјуг / Глас Српске