Угљевик - Парастос српским јунацима од Косовског боја до данас: Србину срце “куца” Видовдан! :: Semberija INFO ::

 

Угљевик - Парастос српским јунацима од Косовског боја до данас: Србину срце “куца” Видовдан!



У Угљевику је вечерас, уочи Видовдана, служен парастос погинулим српским јунацима од Косовског боја до данас.

Парастос је служен, у присуству многобројних Угљевичана, испред Централног спомен-обиљежја на којем су исписана имена 301 погинулих бораца Војске Републике Српске из ове подмајевичке општине.

Начелник Угљевика Василије Перић и представници локалне Борачке организације одали су почаст страдалним Србима који су вијековима уназад бранили своја огњишта и слободу.



Перић је истакао да је Видовдан симбол слободе и непролазних вриједности те честитао свим припадницима Војске Републике Српске крсну славу уз захвалност за све што су учинили за слободу српског народа и стварање Републике Српске.

-Изражавам огромно поштовање према српским јунацима од Светог Кнеза Лазара па до јунака данашњих времена. Наша дужност је да будемо и бољи и марљивији, да се посветимо идеалима за које су се жртвовали наши хероји како би Срби живјели у миру и слободи-поручио је Перић.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да борци ВРС његују сјећање на српске хероје и моле се за спасење њихових душа који су својим животима платили слободу српског народа.

-Борачка организација постоји да би његовала сјећања на погинуле саборце, да заступа права  њихових породица, ратних војних инвалида и да младим покољењима преносимо традицију наше борбе из које се изњедрила Република Српска и обавезно да знају да вијековима уназад Срби воде одбрамбени рат да би опстали и сачували своју територију, огњишта и породице-рекао је Маринковић.

У оквиру „Видовданских свечаности“ прије парастоса у Храму Преподобне мати Параскеве служено је Вечерње богослужење а одржана је и изложба „Ријечју и сликом кроз историју школства Угљевика“.

Сутра, на Видовдан, у Храму Преподобне мати Параскеве са почетком у 9.00 часова свештеници ће служити Свету литургију и парастос. Овогодишње „Видовданске свечаности“ затвориће Сајам народних рукотворина који ће се одржати на платоу испред Центра за културу у Угљевику кога ће отворити начелник Угљевика Василије Перић у 18.00 часова.


За Семберија инфо - Младен Василић