Србија и САД потписале споразум о стратешкој сарадњи у енергетици :: Semberija INFO ::

 

Србија и САД потписале споразум о стратешкој сарадњи у енергетици


Фото - Влада Србије


Представници Сједињених Америчких Држава (САД) и Србије вечерас су у Вашингтону потписали споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике, који треба да прошири могућности америчких компанија да улажу у енергетски сектор Србије, саопштио је Стејт департмент.

Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике у Србији потписали су амерички државни подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину Хосе Фернандес и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Тај документ ће, како наводи Стејт департмент, проширити могућности америчких компанија да улажу у енергетски сектор Србије, укључујући промовисање америчких инвестиција које ће ојачати стратешко партнерство САД и Србије.

САД снажно подржавају високе стандарде отворености и транспарентности у јавним набавкама које су дефинисале мултилатералне организације, укључујући Организацију за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), Комисију Уједињених нација за међународно трговинско право (УНЦИТРАЛ), Свјетску банку и Свјетску трговинску организацију (СТО), и охрабрују Србију да им се придружи у усвајању тих стандарда, наводи се у саопштењу.

Данас потписани споразум резултат је вишегодишњих напора, који укључују велику пажњу стручњака из пет америчких агенција, наводи Стејт департмент.


Извор: Бета (С.М.) / БХРТ