Посланици ПД ПСБиХ о измјенама закона о ВСТС-у, ПДВ-у... :: Semberija INFO ::

 

Посланици ПД ПСБиХ о измјенама закона о ВСТС-у, ПДВ-у...


Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине засједа у Сарајеву, а на дневном реду су измјене и допуне неколико закона.

Обављена расправа о измјенама Закона о омбудсману

Посланици су обавили расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ.

Савјет министара је предложио да се овај законски приједлог разматра по скраћеном поступку, јер је ријеч о пропису који је релевантан за процес усклађивања законодавства БиХ са прописима Европске уније и у директној је вези са испуњавањем приоритета за приступање БиХ ЕУ.

Посланик ПДП-а Мира Пекић рекла је да неће подржати овај законски акт наводећи да одредба која се односи на финансирање институције омбудсмана није усклађена са Законом о финансирању институција БиХ.

Она је током дискусије навела да ће, уколико закон буде усвојен, то значити да је парламент кренуо са усвајањем дијела закона из 14 приоритета ЕУ, што истовремено значи да се европски закони усвајају појединачно.

У образложењу се наводи да би усвајањем овог закона био испуњен један од 14 кључних приоритета из документа Европске комисије који би БиХ требало да испуни с циљем отварања преговора о приступању ЕУ, а односи се на "успостављање националног превентивног механизма против мучења и злостављања".

Без расправе посланици су апсолвирали Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама БиХ чији су предлагачи посланици Предраг Којовић, Сабина Ћудић и Аида Баручија.

Није прихваћен приједлог да се разматра резолуција о заштити уставног поретка БиХ


Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на почетку данашње сједнице није прихватио приједлог посланика Шерифа Шпаге (СДА), који је уиме групе од 14 посланика предложио да се у дневни ред уврсти и текст резолуције о заштити уставног поретка Босне и Херцеговине са позивом на одлучно дјеловање.

Овај приједлог није добио потребну ентитетску већину гласова па је упућен Колегију на усаглашавање.

На дневном реду измјене закона о ВСТС-у, ПДВ-у... 

Посланици би током дана требало да размотре Приједлог закона са ознаком "ЕИ", (П.З.Е.И.), којим се, како су раније навели из Савјета министара БиХ, потврђују одређене усклађености с легислативом ЕУ у овој области, те се испуњава једна од препорука Европске комисије.

Заједничка комисија за људска права подржала је предложени закон у другој комисијској фази.

Предвиђено је да Представнички дом разматра и принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, П.З.Е.И, који је предложио Савјет министара БиХ.

Усвајање овог закона  важан је искорак у правцу испуњавања једног од 14 приоритета Европске комисије у процесу придруживања Европској унији.

Један од закона које ће посланици разматрати у првом читању је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, који су предложили посланици Младен Босић и Дарко Бабаљ.

Предложене измјене предвиђају да се ПДВ плаћа посљедњег дана у мјесецу, а не 10. у мјесецу као што је сада случај.

Такође, измјене Закона о ПДВ-у БиХ предвиђају повећање прага за обавезну регистрацију са постојећих 50.000 на 100.000 КМ.

Између осталог, биће разматрани и принципи Приједлога закона о измјени Закона о држављанству Босне и Херцеговине, чији је предлагач посланик Денис Звиздић, са мишљењима Уставноправне комисије и Заједничке комисије за људска права које су доставиле негативно мишљење о предложеном закону.

Овај приједлог закона има за циљ да БиХ либерализује питање поврата држављанства за дио грађана који желе поново стећи држављанство БиХ, а којима се то из одређених неоправданих разлога онемогућава у постојећем закону – навео је предлагач.   


БХРТ