ГАРДА „ПАНТЕРИ“ ОБИЉЕЖИЛА ГОДИШЊИЦУ ОСНИВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ГАРДА „ПАНТЕРИ“ ОБИЉЕЖИЛА ГОДИШЊИЦУ ОСНИВАЊА


Гарда "Пантери", специјална јединица Војске Републике Српске данас је обиљежила свој 32. рођендан. Гарда је наиме, основана на данашњи дан 1992. године и током ратног периода изградила је имиџ  једне од најелитнијих војних формација Војске Републике Српске.



Програм обиљежавања годишњице формирања Гарде „Пантери“ започет је полагањем цвијећа и одавањем почасти погинулим борцима ове  јединице као и свим погинулим борцима Војске Републике Српске.
Након тога, у Галерији Центра за културу "Семберија" свечано је отворена изложба ратних фотографија под називом "Брчански зид".



-Хвала вам што сте дошли да се заједно подсјетимо на витешки ратни пут Гарде „Пантери“. На ових 30 паноа приказане су фотографије које свједоче о свим јединицама које су браниле коридор и које нам говоре како су Семберци, Крајишници, Посавци и Мајевичани заједнички одбранили Брчко, жилу куцавицу Републике Српске“, рекао је на церемонији отварања изложбе Ђорђе Крбањевић, син погинулог припадника Гарде „Пантери“.



Изложба „Брчански зид“ својеврсни је омаж покојном фотографу Томиславу Петернеку из Београда који је током рата често посјећивао борце Гарде којом приликом је настало на стотине фотографија.



-Желим рећи да сам задовољан великим интересовањем грађана за овај догађај. То свједочи да је Гарда „Пантери“ још жива у свом пуном капацитету. Што се тиче изложбе, поред наше јединице могу се видјети и све друге јединице које су учествовале у одбрани Брчког. У току су преговори са ветеранима ових јединица да поводом 31. годишњице акције „Садејство 93“ у Брчком направимо велику изложбу у оквиру које ће бити изложене и фотографије са ове изложбе“, изјавио је Петар Цвијетиновић, предсједник Удружења ветерана „Гарда Пантери“.



Чланови Удружења су, након отварања изложбе, у хотелу "Дрина" уручили захвалнице и плакете пријатељима. Златна плакета Удружења припала је генералу Будимиру Гаврићу. Плакету Удружења добио је директор "Србија-гаса" Душан Бајатовић, предсједник ветерана Посебне јединице полиције Министарства унутрашњих послова Србије Саша Пантелић, начелник општине Власеница Мирослав Краљевић те предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић.

(Семберија инфо)