ВЛАДИМИР СОФРЕНИЋ, СЕКРЕТАР ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДИМИР СОФРЕНИЋ, СЕКРЕТАР ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БИЈЕЉИНА


Боља туристичка понуда не доводи само до повећања броја туриста, већ и њиховим задовољством квалитетом боравка. Због тога све више радимо на томе да што боље усавршавамо и промовишемо цијели овај крај’’, истиче за портал Семберија инфо секретар бијељинске Туристичке организације Владимир Софренић, наглашавајући да ће им Бања Дворови ове године бити приоритет.

Како каже Владимир Софренић, Туристичка организација града Бијељина континуирано проводи промотивне активности са жељом да Бијељина и Семберија постану значајна туристичка дестинација, прије свега на туристичкој мапи Републике Српске.

Да се донекле успјело у томе говоре подаци о броју гостију, а њих је прошле године било 78.636, што је знатно више у односу на раније године.

- Биљежимо, на годишњем нивоу, од 2014. године континуирано повећање броја долазака туриста, у просјеку за око 10 одсто, те повећање броја ноћења за 15 одсто. У 2019. години, у односу на 2018. годину, број долазака повећан је за 26,53 одсто, а број ноћења за 27,11 одсто. Од укупног броја реализованих ноћења у прошлој години, а тај број износи 78.148, страни туристи су остварили 41.677, а домаћи 36.959. Подаци су то на основу броја пријављених ноћења и уплате боравишне таксе. Поред њих велики је број туриста који долазе у једнодневне посјете у Бијељину, а тада је, углавном, ријеч о излетима или о шопинг турама’’, каже Владимир Софренић, наводећи још један важан податак, а то је да се сматра да се годишњи приход од туриста који посјете Бијељину креће до 16 милиона марака, што је свакако импозантна цифра.

Бијељина има повољан географски положај, те је као град и регија веома интересантна туристима. Највише их долази из Србије, а да смо интересантна дестинација и другима у регији потврђују у Туристичкој организацији, износећи податак да су Бијељину почеле да посјећују и групе туриста из Словеније. Поред жеље за упознавањем нове дестинације, све већи је број оних који у Бијељину долазе због бројних фестивала и културних догађаја који се овдје организују.



- Бројне активности је наша Туристичка организација у протеклом периоду имала с циљем да ову регију учини препознатљивом на домаћем и страном тржишту. Бољој промоцији наших туристичких производа свакако ће допринијети и то што сада имамо отворен позив Туристичке организације Републике Српске да заједно с њима наступамо на сајмовима по Европи. То је заиста сјајно, јер нама је до сада био проблем одлазак на многе сајмове, јер нам је закуп штанда, који није мала ставка, био препрека. Сада нам мјесто на штанду нуди Туристичке организације РС, чиме је омогућно да се појавимо са нашим пропагандним материјалом’’, истиче Софренић, додавши да су штампали нови пропагандни материјал који је, како визуелно, тако и садржајно, доста бољи и богатији, него раније.

Сајмови туризма

Туристичка организација одговорно је прузела на себе задатак да из године у годину утврди довољно релевантних повода за долазак туриста у Бијељину. Ради се стално на креирању нових туристичких производа које представљају на сајмовима у земљи и иностранству. Како наводе, редовни су на сајмовима туризма у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, а незаобилазан је и Београдски манифест, јединствена платформа за промоцију манифестација и туристичких дестинација у Србији и региону, а која се одржава у мају на Каламегдану, најатрактивнијој локацији у срцу Београда. Увидјевши значај сајмова, Туристичка организација Бијељине већ 10 година успјешно организује сајам туризма и гастрокултуре у свом граду.

- Прошле године у Бијељини је одржан јубиларни, 10. сајам туризма и гастрокултуре, на којем је своје производе представило 110 излагача из земље и региона. Био је то рекордан број учесника, који су своје производе изложили на 1.000 метара квадратних затвореног простора. Сајам је отворила министарка трговине и туризма РС Драгица Ковач, а потписан је и Меморандум између Туристичке организације Републике Српске и Туристичке организације Војводине, што је јако значајно, јер највећи број посјетилаца који нам долази су управо из Војводине. Потписивање овог меморандума за нас је значајно и због тога  што нас сада Туристичка организација Војводине позива на све манифестације које организују’’, истиче Владимир Софренић, који наводи да ће се 11. сајам туризма и гастрокултуре у Бијељини одржати 10. и 11. априла.Након бројних и успјешних наступа Туристичке организације у региону, представљена је љепота и шарм семберске равнице, а приликом посјете Бијељини туристи обилазе град, посјећују манастир Тавна, те Етно-село ,,Станишићи“.

Како најављују из Туристичке организације, у новим туристичким производима биће садржана есенција онога што семберска равница има да понуди, демонстрирајући њене бисере интересантне домаћим и страним туристима. 

портал Семберија инфо (М.Решидовић)