ИНТЕРВЈУ: ВАСО АРСЕНОВИЋ, В.Д. ДИРЕКТОР ЗЕДП „ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА“ :: Semberija INFO ::

 

ИНТЕРВЈУ: ВАСО АРСЕНОВИЋ, В.Д. ДИРЕКТОР ЗЕДП „ЕЛЕКТРО-БИЈЕЉИНА“


Поводом Дана града Бијељина, ЗЕДП „Електро-Бијељина“ одликовано је Златном медаљом „Кнез Иво од Семберије“, што је још једно у низу доказа да ово предузеће успјешно послује и постиже изузетне резултате у области  дистрибуције, снабдијевања и производње електричне енергије, а сви запослени у наредном периоду даће допринос да будемо успјешнији из дана у дан и да сви корисници услуга овог предузећа буду што задовољнији. Ово је у интервјуу за портал Семберија инфо изјавио вршилац дужности директора ,,Електро-Бијељине“ др Васо Арсеновић, истичући да је иза ЗЕДП успјешан период, јер је задржан тренд раста пословања и успјешних финансијских резултата.

ЗЕДП „Електро-Бијељина“ на свечаној сједници Дана града, 24. септембра, одликовано је Златном медаљом „Кнез Иво од Семберије“. Шта за „Електро-Бијељину“ и запослене значи ово престижно признање?
 
-Златна медаља један је од доказа да је ЗЕДП „Електро-Бијељина“ континуирано унапређивала пословање у свим областима, почевши од дистрибуције и снабдијевања до производње електричне енергије у своје двије мини хидроелектране. Унапређењем пословања, створени су услови да се квалитет и поузданост испоруке електричне енергије подигне на оптималан ниво. „Електро-Бијељина“ је и предузеће које има шири друштвени значај и увијек је ослонац својим грађанима у многим сегментима живота.
Побројани резултати су само дио активности и циљева који су остварени, а велику заслугу за то, имају радници и управа „Електро-Бијељине“, што је препознала и шира друштвено-политичка заједница, која је наше предузеће предложила за ову награду.
 
Више пута до сада изјавили сте да је ЗЕДП „Електро-Бијељина“ задржало тренд раста пословања и успјешних финансијских резултата? Да ли је то лако у вријеме када привредни амбијент није најповојнији?
 
-Да, управо тако. Иза нас је успјешан период. Предузеће је задржало тренд раста пословања и успјешних финансијских резултата, а кроз улагања од пет милиона конвертибилних  марака прошле године, свели смо дистрибутивне губитке на историјски минимум. У данашње вријеме када привредни амбијент није  најповољнији, ЗЕДП „Електро-Бијељина“ остварује завидне пословне резултате, који је с правом, сврставају међу најуспјешнија предузећа у региону.
 
Каква је ситуација у ,,Електро - Бијељини” када је у питању наплата потраживања?
 
-Поред изузетно ниског нивоа дистрибутивних губитака, значајан напредак је постигнут управо по питању наплате потраживања, тако да је у првих шест мјесеци ове године, наплаћено око 56,6 милиона конвертибилних марака КМ, што је близу 102 одсто.
 
 Имате и кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој, за шта ће бити намијењена та средства и када се креће са реализацијом овог пројекта?
 
-Управо наши добри пословни резултати били су препорука за кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој, вриједан 15 милиона евра. Средства ће бити утрошена за финансирање изградње и реконструције средње и ниско-напонске мреже и уградњу паметних бројила за даљинско очитавање. Осим ових средстава, ми ћемо уложити властита средства, тако да ће пројекат бити вриједан око 45 милиона конвертибилних марака.Тај пројекат ће бити од изузетног значаја, како за наш систем, тако и за саме крајње купце и реализација пројекта креће крајем октобра ове године.
 
Каква је ситуација када су у питању модернизација опреме и механизације у ЗЕДП ,,Електро-Бијељина”?
 
-У оквиру плана модернизације опреме и механизације у ЗЕДП „Електро-Бијељина“, испоручена су нам нова транспортна возила са хидрауличном платформом за рад на висини. У питању су три камиона марке „ивеко“, укупне вриједности од 430 хиљада конвертибилних марака. Овом набавком заокружен је циклус модернизације механизације, пошто је у прошлој години набављено 20 возила марке „нива“ и 12 камиона „газ“ са продуженом кабином за свакодневни теренски рад. Вриједност ове инвестиције износила је 570 хиљада конвертибилних марака КМ, што у збиру износи милион конвертибилних марака за ову и прошлу годину. Планирамо да наставимо са активностима у циљу побољшања услова пословања. Озбиљно се припремамо за велике изазове који стоје пред нама и у том смислу је и набавка механизације од великог значаја за реализацију свих предвиђених пројеката. Планирамо велике инвестиције у наредних неколико година на модернизацији мреже и објеката, те низа других значајних пројеката. Нова возила ће значајно допринијети у реализацији зацртаних планова. Набавка камиона ће помоћи да олакшамо свакодневне активности радника на комплетном подручју два града и 11 општина које покривамо. Планирамо набавка механизације и транспортне опреме за електрично бушење и постављање стубова, те замјену дотрајалих возила за свакодневни теренски рад.
 
Каква је ситуација са губицима?
 
-У прошлој години, „Електро-Бијељина“ остварила је најнижи ниво дистрибутивних губитака од свега 7,79 одсто, што је најбољи резултат од постојања предузећа. Више разлога је допринијело да се ниво губитака из године у годину смањује, а треба истаћи борбу против неовлаштене потрошње, појачане контроле на терену, квалитет мреже и одговорност самих радника.
Смањење губитака и даље ће бити приоритет у дјеловању предузећа.  Да смо на добром путу, говоре и резултати у првих осам мјесеци ове године, јер су дистрибутивни губици на нивоу од само 7,58 одсто, што је бољи резултат него у упоредном периоду прошле године. С обзиром да нас у наредном периоду очекују значајне инвестиције, међу којима је имплементација кредита Европске банке за обнову и развој, те ангажовање властитих средства, који су предвиђени за реконструкцију мреже свих нивоа и набавку паметних бројила, створићемо претпоставке за још успјешније пословање, чиме ћемо и ниво дистрибутивних губитака свести на још нижи ниво.

Семберија инфо / З.Кусмук