БЕРБА КУКУРУЗА И ПРИПРЕМА ЈЕСЕЊЕ СЈЕТВЕ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

БЕРБА КУКУРУЗА И ПРИПРЕМА ЈЕСЕЊЕ СЈЕТВЕ У СЕМБЕРИЈИ


На семберским пољима убрзано се обавља берба кукуруза и припрема земљиште за сјетву пшенице.

Пољопривредници користе сунчано и топло вријеме да што квалитетније обаве припрему земљишта за сјетву јечма и пшенице.



На имањима у Којчиновцу брекћу комбајни, бере се кукуруз и одмах у зрну лагерује у приколице. У њиве су ушли и трактори са плуговима и тањирачама. Ратари кажу да у земљишту има довољно влаге, те да би сјетва требало да се обави у оптималним сјетвеним роковима.

Милорад Томић из Којчиновца каже да обрађује око десет хектара земљишта.



“Кукуруз је на неким парцелама солидно родио, док је на неком земљишту потпуно подбацио. Ово је земља пјескуља и на њој имамо нешто рода. На земљишту, које ми овдје зовемо “пуреш или пуревина”, кукуруз је потпуно издао. Све што је било неопходно од агротехничких мјера, то сам и испоштовао. Међутим , суша је била изузетно велика, тако да је род преполовљен на већини имања у Којчиновцу. Имали смо скупу прољећну сјетву, а очекује нас и скупа јесења сјетва. Вјештачко ђубриво и гориво су драстично поскупјели. На њиве сам извлачио и осоку. Настојим да произведем храну за своју фарму, јер имам музне краве, а товим и бикове”, каже Милорад Томић, истичући да трошкови производње расту, а оно што пољопривредници произведу на њиви и утове на фармама, тешко се продаје.



“Тренутно имам три бика у штали за продају, а нико неће да купи по легалној процедури, уз евиденцију ПДВ-а. Сви траже нешто онако, испод жита”, како ми то кажемо”, истиче Томић.

У разговор се укључује и његов комшија Милан који каже да увијек може бити и боље и горе, зависно од тога колико је човјек спреман у животу да се жртвује, да ради, да се мучи на њиви.



“Половина кукуруза на њиви добро родило, остатак изгорио. Ту се тешко налази рачуница. На све то се морају обрачунати трошкови и очекивани губитак. Тешка је година иза нас. Нешто радити морамо, морамо се борити. Сит гладном никада није вјеровао, а сви су у страху. Онај слабији, плаши се за здравље, онај богатији, плаши се да не остане без капитала. Никада два добра не можете саставити”, прича Милан , истичући да обрађује четири хектара и да је то за њега велики терет од кога не може побјећи.



Семберија ИНФО