НЕ ЧЕКАЈТЕ ДА СЕ ЈАВЕ ТЕГОБЕ И БОЛ :: Semberija INFO ::

 

НЕ ЧЕКАЈТЕ ДА СЕ ЈАВЕ ТЕГОБЕ И БОЛ


Из године у годину, женска популација на подручју Бијељине, у све већем броју се региструју у Дому здравља у Амбуланти за специјалистичке консултације из гинекологије, чему доприноси и раст свијести о превентивним прегледима, али и квалитет услуга које амбуланта пружа. Закључно са 31. децембром 2021. године, регистровано је 19. 310 пацијенткиња, што је повећање у односу на претходних пет година, а овај тренд се наставља.
 
Свакодневнио имамо прилику да чујемо да је превенција пола здравља, али ипак, најчешће о здрављу „бринемо“, кад се појави бол. Стога, не треба да тражимо изговоре и избјегавамо одласке код љекара, јер ризикујемо могућност да касно откријемо евентуални здравствени проблем. Здравље нам увијек мора бити на првом месту, одлазак код љекара редован, а када је ријеч о женама, посебно је важан одлазак код гинеколога.

Начелник Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије др Бојан Стевић наглашава да „редовни одласци код гинеколога треба да постану здрава навика које ћемо се придржавати“.

-Препорука је да женска популација од петнаесте године живота, једном годишње обављају превентивни гинеколошки преглед, мада пацијенткињама које имају женску дјецу, савјетујем да дјевојчице доведу на први разговор са гинекологом, већ са тринаест, четрнаест година старосне доби. На тај начин их правилно можемо упутити у полно сазријевање, опасности од полно преносивих болести, малољетничким трудноћама, ХИВ инфекцијом, ХПВ инфекцијом, начинима контрацепције и о оном што је погубно, а то је чињеница да 70 посто младих у прве сексуалне односе ступају без заштите“, каже за портал ,,Семберија инфо'' др Стевић.

Он додаје да је предавање у школама веома битно и препоручује предавања већ у седмом разреду, што је већ и чинио у претходном периоду. Др Стевић наглашава да се брига о репродуктивном здрављу мора озбиљно схватити.

-Посебно је важно да жене, након ступања у сексуалне односе, једном годишње обављају превентивни гинеколошки преглед који подразумијева палпаторни гинеколошки преглед, колпоскопију, гинеколошки ултразвучни преглед и ПАПА тест, а посебно треба обратити пажњу на учесталост појаве карцинома грлића материце, који је у највећем броју случајева узрокован инфекцијом хуманим папилома вирусима са онкогеним потенцијалом. Има дуг период развоја, тако да некада прође и неколико година док болест не пређе у поодмакли стадијум. Морам нагласити да постоји и генетска предиспозиција за обољевање од карцинома грлића материце, али апсолутно није једина индикација за редовне превентивне гинеколошке прегледе, тако да су основна препорука превенције и раног откривања овог обољења једино и само превентивни гинеколошки прегледи“, каже за ,,Семберија инфо'' др Стевић.
 

Он наглашава да је ПАПА тест од пресудне важности за рано откривање те болести, јер овим тестом се уочавају промјене абнормалних ћелија које могу да доведу до карцинома, а неријетко се ради и у комбинацији с другим методама, тачније, колпоскопијом и хистологијом.

-Значајно је појаснити и да развоја рака грлића материце нема без инфекције ХПВ такозваног високог ризика, а ХПВ тест свакако представља будућност скрининга за рак грлића материце. Дакле, редовни скрининг, који укључује узимање ПАПА теста једном годишње, сасвим је довољан и неопходно је нагласити да би такав преглед требало да уради свака жена након што ступи у полне односе, односно током репродуктивне доби. Уколико би наша женска популација примјењивала овај савјет, имали бисмо могућност дијагностиковања карцинома цервикса у најранијој фази, када је у потпуности изљечив“, савјетује др Стевић.

Он подсјећа да је опредјељење амбуланте на чијем је челу, као и менаџмента Дома здравља, да поред константног рада на едукацији становништва по питању значаја примарне здравствене заштите, свој рад базирају на скринингу и превентивним прегледима карцинома грлића материце, превенцији карцинома дојке (физикални палпаторни преглед дојке, како регистрованим пацијенткињама, сходно старосној доби, тако и породиљама), ултразвук мале карлице и дојке, мамографију итд.

-Свакодневно, поред прегледа, радимо едукацију пацијенткиња, како за превенцију малигних болести тако и очувању репродуктивног здравља. Поред тога, наш циљ је едукација и пацијенткиња у руралном подручју, а то радимо путем акција које организујемо и које подразумијевају одлазак на терен, а све у циљу да им омогућимо прегледе у мјесту боравка и заштитимо њихово здравље. Ове године такође планирамо да планским одласцима на терен у секторске амбуланте,  урадимо превентивне ултразвучне прегледе мале карлице, а активности можемо реализовати на задовољство, како нас, тако и наших суграђанки, јер смо захваљујући посвећености директорице, примаријус др Данијеле Ђукин, добили мобилни ултразвучни апарат“, каже др Стевић и подсјећа да су у претходном периоду радили и ПАПА тест, што се показало веома дјелотворним, јер су на терену имали пацијенткиње које нису по 20 и више година долазиле на
прегледе.

-Поред ових активности, ускоро настављамо са, због пандемије обустављеног рада, Школе за психофизичку припрему трудница. Подсјетићу да смо ову активност почели 2018. године, а показала се као изузетено значајна. Морам да нагласим да су наше породиље, које су прошле кроз ову школу, након порођаја истакле да им је припрема за порођај, итекако значила, а то нам даје вјетар у леђа да наставимо и са овим активностима“, најављује др Стевић.

Уколико се и даље двоумимо и одлажемо одлазак гинекологу, требало би послушати битну изјаву др Стевића у којој каже да је „бол највећи човјеков пријатељ, јер нас натјера да одемо на преглед, али не требамо дозволити да нас бол руководи здрављем. Немојмо чекати да се јаве тегобе и бол. Нека нам брига о свом здрављу постане и брига о нама ближњим“.

-Уколико на вријеме не почнемо водити рачуна о свом здрављу, то се касније, кад је гинекологија у питању, може одразити на брачни стерилитет, као и остале тегобе репродуктивног, али и општег здравља“, каже др Стевић и понавља да жене треба за себе да одреде један дан у години, који ће бити дан за њихов превентивни преглед код гинеколога.

Семберија инфо