СУША И СКУПА СТОЧНА ХРАНА БАШ ЗАБРИНУЛИ ФАРМЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

СУША И СКУПА СТОЧНА ХРАНА БАШ ЗАБРИНУЛИ ФАРМЕРЕ


Душко Петровић
Душко Петровић (56) из Доњег Магнојевића  годишње утови од 1.500 до 2.000 товљеника, те га сврставају у једног од најозбиљнијих произвођаче свиња у Семберији и региону.
 
-Све калкулације показују да ћу морати преполовити узгој свиња на својој фарми. Тренутна цијена од 2,70 до три КМ по килограму живе ваге не покрива наше производне трошкове. На фарми радимо брат и ја. На фарми и на њиви проводимо и дан и ноћ. Обрађујемо четрдесет до педесет хектара земљишта да бисмо обезбиједили сточну храну. Само кукуруза смо имали око 20 хектара, али је род преполовљен због суше. Осим свиња, товимо и бикове, око осамдесет грла у турнусу. Данас сам испоручио 48 бикова по цијени од 4,20 КМ за килограм живе ваге. Највјероватније ћемо направити дужу паузу, јер је сточна храна изузетно скупа. Поскупјело је гориво, вјештачко ђубриво. Тешко је извести неку позитивну рачуницу у овој нашој производњи”, каже за ,,Семберија инфо'' Душко Петровић.
 

Слободан Петрић

Слободан Петрић, узгајивач свиња, који годишње на тржиште пласира око 600 товљеника,  каже за ,,Семберија инфо''  да у Горњем, Средњем и Доњем Магнојевићу тренутно има петнаестак фарми свиња. Ријеч је о фармерима који у свињогојству годинама постижу добре резултате.
 
-Годишње се из Доњег и Средњег Магнојевића на тржиште пласира од десет до петнаест хиљада товљеника. Ово је једна тешка и компликована година за фармере и произвођаче хране и меса. Сви инпути у ратарству и сточарству су поскупјели. Пшеница и кукуруз већ сада су достигли цијену од 55 до 60 КМ за стотину килограма. Сојина сачма је још увијек на стандардној цијени од 1,10 КМ по килограму. Нажалост, цијена свиња, живе ваге, остала је на нивоу од прије три мјесеца и износи око 2,70 КМ  до три КМ по килограму живе ваге. Без подршке ресорног министарства фармери не би могли опстати. И у оваквим условима неминовно ће доћи до смањења производње у сточарству. Пласман свиња је изузетно отежан. Очекујемо да ће у овом наредном периоду потражња за свињским месом бити повећана због свињокоља. То ће трајати мјесец, до мјесец  и по, а већ у децембру очекујемо велике проблеме и са цијеном и са пласманом свиња”, каже  за ,,Семберија инфо'' Слободан Петрић.



Семберија инфо